تاریخ هجری :22 جمادی الاول 1444
تاریخ میلادی : یکشنبه، 15 ژانویه 2023م
دفتر مطبوعاتی
ولایه سودان
ای مجمع فقه اسلامی، طلاق یک حکم شرعیست؛ موضوعی نیست که آن را تحریف کرد!
مجمع فقه اسلامی در خرطوم تصدیق نمود که تلاش دارد در خصوص چگونگی طلاق و پیامدهای آن از روانپزشکان و روانشناسان کمک بگیرد. این سخنان در یکی از جلسات منشی عمومی/دبیرکل شورا با روانشناس مشهور بنام "دکتر انس بن عوف" مورد بحث قرار گرفت. داکتر انس به این باور است؛ کسیکه زن خود را در حالات رنج، افسردگی و تشویش طلاق میدهد، لزوماً دیوانه است. به گفتۀ او در این شرایط و حالات ذکر شده، هیچ نوع طلاق واقع نشده و آنها موأخذه نمیشوند. داکتر انس بن عوف نیز کتاب خود را در این خصوص به شورای فقه اهدا کرد تا مطابق به آن عمل کنند. (المحور نیوز، 15 ژانویه 2023م)
بخش زنان حزبالتحریر-ولایه سودان میخواهد باتوجه به این امر حقایق آتی را روشن سازد:
اول: طلاق در اسلام بر اساس قرآن، سنت و اجماع امریست شرعی و قانونی؛ چنانچه الله سبحانهوتعالی در قرآن میفرماید:
﴿لَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ مَا لَمْ تَمَسُّوهُنَّ أَوْ تَفْرِضُوا لَهُنَّ فَرِيضَةً﴾ [بقره: 236]
ترجمه: اگر زنان را قبل از آميزش جنسی يا تعيين مهر، به عللی طلاق دهيد، گناهی بر شما نيست.
چنانچه این امر به روایت ابن عباس و ابن عمر ثابت گردیده است:
«أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ﷺ طَلَّقَ حَفْصَةَ، ثُمَّ رَاجَعَهَا»
ترجمه: رسول الله صلی الله علیه و سلم حفصه را طلاق داد و سپس دوباره به او رجعت کرد.
یکی از اصلها اینست که نکاح یک قرارداد بین زن و شوهر است؛ همانند دیگر قراردادها امکان الغا و فسخ آن وجود دارد که تنها توسط یک شخص عاقل صورت میگیرد. پس به کدامین دلیل این داکتر، شخصی را که به عمل طلاق دست میزند، دیوانه و مجنون خطاب میکند؟!
ثانیاً: طلاق از خود شرایط دارد. بلی، بلکه اکثر علماء به این امر اتفاق نظر دارند که طلاق حتٰی از یک شخصیکه شراب نوشیده باشد، نیز صورت بگیرد، برای او حکمی وجود دارد. همچنین، او از اعمال خود حساب خواهد داد و بیاطاعتیاش -حتٰی در حالت مستی- عذری برای چشمپوشی از طلاق پنداشته نمیشود؛ چنانکه برای او این هم عذر پنداشته نمیشود که به دلیل زوال عقلش در اثر گناه (نوشیدن خمر) مرتکب اعمالی همچون؛ قتل، دزدی و زنا گردد. فلهذا، هنگامیکه وی در همچو یک حالت طلاق داد، برای او مجازات در نظر گرفته میشود تا از گناه بازداشته شود.
سوم: مجمع شورای فقه اسلامی، که متشکل از گروه از علماء و خبرگان میباشد، بدانند که طلاق یک حکم قطعی در اسلام بوده و جایی برای جر و بحث در آن وجود ندارد. فرضیات علمی همه در محدودۀ حدس و گمان بوده و اعتبار و عدم اعتبار آنها زمانی ثابت میشود که سازگاری یا عدم سازگاری با واقعیت داشته باشند. لذا، شورا چگونه میتواند نظریهپردازی در حکم طلاق را بپذیرد که علیرغم وقوع آن، به عدم وقوع آن منجر شود؟ در حالیکه برهم زدن حکم طلاق، امریست که در تناقض به حکم شرعی میباشد!
چهارم: برادرانیکه عضویت در مجلس فقه اسلامی را دارند، آگاه باشند که یک جنگ فکری و تشریعی در حال وقوع است که احکام اسلامی مربوط به نظام اجتماعی را هدف قرار میدهد. نظامی اجتماعیِ که در آن رابطه بین زن و مرد به ویژه برای کسانیکه به وحی پابند میباشند، حفظ و مصئون است.
ای مسلمانان! ساینس و علم بر اساس یافتهها شکل گرفته و در تمام بخشهای زندهگی مورد استفاده قرار گرفته میتواند؛ اما این قابل قبول نیست که از آن بهعنوان جایگزین احکام شرعی استفاده صورت گیرد که ما حکم فقهی طلاق را کنار بگزاریم و ما کتابهای شخصی را که طلاق را بر اساس داروهای روانشناسی میبیند، نه برمبنای احکام اسلام، اتخاذ کنیم. ممکن است حکمت قوانین اسلام به بسیاری از مردم پنهان باشد و شرط برای مؤمن، گوش فرادادن و اطاعت از اوامر الله سبحانه و تعالی است، نه انسانها، و نباید نظریههای مردم و قانونگذاری انسانها جایگزین احکام اسلامی شود. بناءً از فرامین خالقتان پیروی کنید تا رستگار شوید! این انحرافات به دلیل نبود حاکمیت اسلام در امورات مردم در دولت و جامعه و سلطۀ قوانین وضعی بشری است. تنها دولت خلافت راشده بر منهج نبوت، که زندهگی را بر اساس بنیاد لا اله الا الله محمد الرسول الله استوار میسازد، به این امر پایان خواهد داد.
﴿لِمِثْلِ هَذَا فَلْيَعْمَلِ الْعَامِلُونَ﴾ [صافات:61]
ترجمه: برای چنین پاداشی باید تلاشگران بکوشند.
سخنگوی رسمی بخش زنان حزبالتحریر-ولایه سودان
مترجم: ارسلان مبارز