- مطابق
استغفار امت بابت گناهیکه بخاطر سکوت در برابر حاکمان خود مرتکب شده
(ترجمه)
از انس بن مالک رضیالله عنه روایت است که از رسول الله صلى الله عليه وسلم شنيدم که میفرمودند:
«قال اللَّه تعالى: يَا ابْنَ آدَمَ إِنَّكَ مَا دَعوْتَني وَرَجوْتَني غَفَرْتُ لَكَ عَلى ما كَانَ مِنكَ ولا أُبَالِي، يا ابنَ آدم، لَوْ بَلغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السماء، ثم اسْتَغْفَرْتَني غَفَرتُ لَك، يَا ابْنَ آدَم، لَو أَتَيْتَني بِقُرابٍ الأَرْضِ خطايا، ثُمَّ لَقِيْتَني لا تُشْرِكُ بِي شَيْئًا، لأَتَيْتُكَ بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً». (رواه الترمذي)
ترجمه: الله متعال می فرمايد: ای فرزند آدم! تا وقتیکه مرا بخوانی و به من اميدوار باشی، همۀ گناهانی را که از تو صادر شده، میبخشم و (به گناهانت) اهميت نمیدهم. ای فرزند آدم! اگر گناهانت به اندازهای بزرگ و زياد باشد که به ابرهای آسمان برسد و سپس از من آمرزش بخواهی، تو را می بخشم و (به گناهانت) توجه نمی کنم. ای فرزند آدم! اگر در حالی به سوی من بيايی و با من ملاقات کنی که به پُریِ زمين گناه کردهای، ولی هيچ چيز و هيچ کس را شريکم نکرده باشی، من با همين اندازه مغفرت و آمرزش نزدت خواهم آمد.
این حدیث شریف از امیدبخشترین احادیثی است که در سنت پیامبر گرامی صلیالله علیه وسلم آمده است. در آن دعوت به خوشبینی و مغفرت فراوان از جانب الله متعال وجود دارد. پس گناهکاران از کثرت خطاها و گناهان خود ناامید نشوند و از طلب بهشت و نجات از آتش جهنم باز نمانند. رسول الله صلیالله علیه وسلم فرمودند:
«حولها ندندن، أي حول سؤال الجنة والنجاة من النار، فمن كثرت ذنوبه وغفل عنها حتى فاقت العدد والإحصاء فعليه بالاستغفار»
ترجمه: دربارهٔ آن زمزمه میکنیم، یعنی دربارهٔ خواهش بهشت و نجات از آتش جهنم. پس کسیکه گناهانش بسیار شده و از آنها غفلت کرده تا حدیکه تعداد گناهانش از حساب و شمار فراتر رفته باشد، باید به استغفار بپردازد.
همچنین حضرت عایشه رضیالله عنها از رسول الله صلیالله علیه وسلم روایت میکند که ایشان فرمودند:
«طوبى لمن وجد في صحيفته استغفارا كثيرا»
ترجمه: خوشا به حال كسىكه در نامۀ اعمالش، استغفار بسيار وجود داشته باشد.
بزرگترین گناهان و معاصی در این روزها چیست؟! چقدر مردم به استغفار و طلب رضای الله متعال نیاز دارند؟! در جوامع مسلمانان امروزی در هر ساعت و در هر دقیقه چقدر اعمال منکر و ناشایست انجام میشود؟! بر مسلمانان و بر این امتی که گرفتار حکام فاسد و علمای درباری شدهاند روزی نمیگذرد مگر اینکه مسلمانان در خیابانها و بازارها، در زندگی عمومی و خصوصی، در بانکهای ربوی و نهادهای دولتی، در ادارات، مدارس، دانشگاهها و مؤسسات و در هر مکان مرتکب حرام میشود.
همه منکراتیکه امت اسلام گرفتار آن شده از یک موضوع اساسی نشأت گرفته و آن عدم وجود حاکم مسئولیتپذیری است که امت را بر اساس کتاب و سنت رهبری کند. بنابراین موجودیت تمام منکرات مرتبط به موجودیت منکر بزرگ است و آن وجود حکامی است که بر اساس کفر و قوانین آن حکم میراند. این اتفاق پس از سقوط دولت خلافت به وقوع پیوست؛ دولتیکه مسلمانان حدود چهارده قرن در زیر سایه آن زندگی کردند و بر اساس قرآن و سنت پاک رسول الله صلی الله علیه وسلم برآنان حکم میشد. امروز بر امت اسلامی واجب است که تعالی خود را بازیابد و بابت گناه سکوت در برابر حاکمانش در نزد پروردگار خویش استغفار کند و با کار و تلاش همراه با کسانیکه مخلصانه برای بازگرداندن دین به عنوان دولت فعالیت میکنند به استغفار خود مفهوم ببخشد.
پروردگار! خلافت راشده بر منهج نبوت را بر ما عنایت فرما تا به وسیلهٔ آن مشکلات و دشواریهای مسلمانان بهبود یافته و بلاها و مصیبتها از آنان برطرف گردد! پروردگارا! زمین را با نور وجه کریمت نورانی گردان! اللهم آمین آمین!
مترجم: عبدالرحمن مستنصر