- مطابق
ایران در آستانۀ ترک نمودن شبهنظامیانش
(ترجمه)
خبر:
منابع سیاسی آگاه روز پنجشنبه، ۹ ژانویه ۲۰۲۵ دربارۀ دیدار محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق با علی خامنهای، رهبر ایران در جریان سفر او به تهران در روز چهارشنبه ۸ ژانویه ۲۰۲۵ جزئیات تازهای را فاش کردند. این منابع به شفقنیوز گفتند: «گفتوگوها حول موضوع حشد الشعبی (شبه نظامیان عراق علیه داعش) و آیندۀ آن متمرکز بود، دو طرف توافق کردند که این نیرو تحت هیچ فشار یا بهانهای منحل نشود و بر لزوم استفاده از سازوکارهای رسمی برای محدود کردن سلاح توسط دولت تأکید کردند تا بدین وسیله اقتدار قانون تقویت و ثبات داخلی تضمین شود.»
همچنین مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران روز چهارشنبه، ۸ ژانویه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با السودانی از نگرانیهای مشترک ایران و عراق دربارۀ تحولات سریع در سوریه پرده برداشت او تأکید کرد که احتمال فعال شدن دوبارۀ گروههای تروریستی یک دغدغۀ جدی برای تهران و بغداد است. در همین حال، خامنهای در دیدار خود با السودانی بر ضرورت حفظ و تقویت حشد الشعبی عراق تأکید کرد و حضور نیروهای آمریکایی در عراق را «غیرقانونی و در تضاد با منافع مردم و دولت عراق» توصیف کرد. (منبع: شفقنیوز با ویرایش).
تبصره:
به نظر میرسد نظام ایران در این روزها با آشفتگی و سردرگمی قابلتوجهی روبهرو است؛ از زمانی که آمریکا تصمیم گرفت نقش این نظام را محدود کند و نفوذ آن را از طریق نیروهای نیابتیاش در منطقه کاهش دهد، در این میان رژیم صهیونیستی نقش کلیدی ایفا کرد؛ بهویژه با هدف قرار دادن یکی از مهمترین بازوهای ایران؛ یعنی حزب الله لبنان؛ اما واکنش ایران که چیزی جز سکوت نبود، این پیام را به همگان رساند که این حزب را رها نموده و سرنوشتش را به حال خودش واگذار کرده است.
پس از آن، ضربۀ دوم به نیروهای نیابتی ایران در سوریه وارد شد و ایران تلاش کرد عراق را به حمایت از نظام دیکتاتوری دمشق وادار کند؛ اما تحولات بهسرعت پیش رفت و نظام دیکتاتوری سوریه سقوط کرد و در برابر این اتفاق نیز ایران واکنشی نشان نداد و همچنان سکوت اختیار کرد. امروز به وضوح میتوان دید که نظام ایران در مدیریت نیروهای نیابتی خود در عراق دچار سردرگمی است؛ چون این نیروها در بدترین شرایط خود قرار دارند و احساس میکنند که پایانشان نزدیک است.
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس روز یکشنبه پنجم ماه جاری در سفری محرمانه وارد بغداد شد. به گفتۀ یک منبع آگاه به خبرگزاری شفقنیوز، هدف اصلی این سفر بررسی موضوعات حساس با مقامات عراقی بوده است، از جمله مهمترین این موضوعات، تلاش برای بازسازی و سازماندهی دوبارۀ گروههای مسلح، محدود کردن سلاح آنها در چارچوب قوانین و کاهش وابستگی برخی از این گروهها به منابع خارجی است. همچنین گفته میشود که ممکن است برنامههایی برای تبدیل این گروهها به احزاب یا جریانهای سیاسی نیز مطرح شود.
یک روز پیش از سفر اسماعیل قاآنی به بغداد، یک منبع سیاسی آگاه به خبرگزاری شفقنیوز اطلاع داد که نخستوزیر عراق پیامی از رئیسجمهور منتخب آمریکا دونالد ترامپ از طریق یک فرستادۀ ویژه در سفر پنهانی دریافت کرده است. به گفتۀ این منبع این پیام شامل چند محور مهم بوده است، از جمله مهمترین این محورها، ضرورت مهار و کنترل سلاحهای خارج از چارچوب دولت، توقف فعالیت گروههای وابسته به ایران، خودداری عراق از دخالت در پروندۀ سوریه و حمایت از تشکیل دولت جدید سوریه بوده است.
واقعیت اینست که این تناقضها و سردرگمیها تغییری در موضع ایران ایجاد نمیکند؛ یعنی ایران نیروهای نیابتی خود را رها کرده است. این همان چیزی است که خامنهای در سخنانی که توسط شبکۀ العربیه نقل شده، به آن اشاره کرده است. او گفته: «ایران در منطقه نیروی نیابتی ندارد.» وی همچنین افزود که «عقیده، قدرت ایمان و جهاد اسلامی» است که گروههایی مانند حوثیهای یمن، حزبالله، و حماس را به میدان مقاومت کشانده است.
چه ایران تصمیم به بازسازی ساختار این گروهها بگیرد و چه به بقای آنها رضایت دهد، نتیجه یکی است که همان رها کردن آنهاست تا سرنوشت خود را به تنهایی رقم بزنند؛ پس این امر روشن است چرا که ایران حتی از مهمترین نیروی نیابتی خود، یعنی حزبالله لبنان نیز چشمپوشی کرده است.
ای مردم عراق! اینست حقیقت رفتار رهبران با پیروانشان؛ حقیقتی که الله سبحانه وتعالی آن را اینگونه وصف کرده است:
﴿إِذْ تَبَرَّأَ الَّذِينَ اتُّبِعُوا مِنَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا وَرَأَوُا الْعَذَابَ وَتَقَطَّعَتْ بِهِمُ الأَسْبَابُ﴾ [بقره: ۱۶۶]
ترجمه: آنگاه که پیشوایان از پیروان خود بیزاری میجویند و عذاب را میبینند و همه پیوندها از میان میرود.
این رهبران و پیروانشان همانند مثالی هستند که الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿كَمَثَلِ الشَّيْطَانِ إِذْ قَالَ لِلْإِنسَانِ اكْفُرْ فَلَمَّا كَفَرَ قَالَ إِنِّي بَرِيءٌ مِّنكَ إِنِّي أَخَافُ اللهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ﴾ [حشر: ۱۶]
ترجمه: مانند شيطان چون به انسان گفت: كفر بورز، پس چون كفر ورزيد، گفت: بىگمان من از تو بيزارم و از الله (سبحانه وتعالی) که پروردگار جهانیان است، میترسم.
وضع این حکومتهای دستنشانده نیز بهتر از پیروانشان نیست؛ چراکه آنها نیز به محض اینکه کارایی خود را از دست بدهند و نقششان تمام شود، بهسرعت توسط اربابانشان رها میشوند؛ همانگونه که آمریکا حسنی مبارک (رئیس جمهور پیشین مصر) و بشار اسد را به حال خود گذاشت تا با سرنوشت شومشان روبهرو شوند، بدون توجه به تمامی خدماتی که به آن ارائه کرده بودند و توطئههایی که علیه مردمشان به راه انداخته بودند.
بنابراین، تنها راه نجات ما بازگشت به سوی الله سبحانه وتعالی، پیروی از راه او سبحانه وتعالی و دستوراتش، کفر ورزیدن به طاغوت در تمام شکلهایش و تنها ایمان آوردن به الله سبحانه وتعالی است. چنانچه اوتعالی میفرماید:
﴿فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِن بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىَ لاَ انفِصَامَ لَهَا وَاللهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ﴾ [بقره: ۲۵۶]
ترجمه: پس هر كس كه به طاغوت كفر ورزد و به الله (سبحانه وتعالی) ايمان آورد، (بداند) كه به دستاويزى (بس) محكم چنگ زده است (كه) آن گسستنى ندارد و الله شنواى داناست.
نویسنده: احمد الطائی _ ولایۀ عراق
مترجم: حسین سلحشور