- مطابق
مفتی تاجیکستان بار دیگر فتوا به جواز روزهخوری در ماه رمضان را صادر کرد!
(ترجمه)
خبر:
سعید مکرُم عبدالقادر زاده رئیس شورای علمای تاجیکستان به خبرگزاری رسمی خاور گفت که کارگران نیروگاه برقآبی "روجن" اجازه ندارند در ماه رمضان روزه بگیرند، اما باید روزههای خود را در روزهای تعطیلی قضا بیاورند. زاده گفت: »افرادی که به کارهای سخت مشغول هستند، بهویژه کارگران نیروگاه برق روجن که در حال حاضر در تونلها و سازههای تحتانی و فوقانی زمین کار میکنند و مسئولیت سنگینی در اجرای پروژههای ساخت و ساز دارند و گرسنگی یا تشنگی شدید برای سلامتی آنها خطرناک است، اجازه ندارند در روزهای کاری خود روزه بگیرند، بلکه باید روزههای خود را در زمان دیگری که برایشان مناسب است قضا بیاورند. او همچنین کار در نیروگاه روجن را بسیار دشوار توصیف نموده و تأکید کرد که بهتر است کارگران از روزه گرفتن اجتناب کنند.
تبصره:
پیش از این نیز در تاجیکستان دعوتهای مشابهی صورت گرفته بود. به عنوان مثال در سال ۲۰۲۰م امامعلی رحمان از کسانی که در زمینهای کشاورزی مشغول به کار بودند خواست که روزۀ ماه رمضان را به زمان دیگری موکول کنند. دفتر مطبوعاتی رئیسجمهور رحمان در آن زمان سخنرانی وی را منتشر کرد که در آن گفته بود: «اکنون بار دیگر به شهروندان عزیز یادآوری میکنم که ماه رمضان امسال، با وجود همهگیری ویروس خطرناک کرونا با فصل کارهای کشاورزی بهاری و برداشت محصولات اولیه مصادف شده است.«
مفتی مذکور، شورای علما و امامانی که به امامعلی رحمان خدمت میکنند، دهههاست که سیاستهای این رژیم را علیه مردمش مشروعیت میبخشند و همواره اقدامات این دیکتاتور را از منظر اسلامی توجیه میکنند.
واضح است که اظهارات زاده در این مورد کاملاً ًبا شریعت اسلامی تناقض دارد؛ زیرا همۀ مذاهب اسلام از جمله مذهب حنفی بر وجوب روزه در ماه رمضان برای هر مسلمان بالغ و عاقل اتفاق نظر دارند و تنها گروههای خاصی بر اساس آیۀ زیر از این امر مستثنی هستند:
﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ(۱۸۳) أَيَّاماً مَّعْدُودَاتٍ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَن تَطَوَّعَ خَيْراً فَهُوَ خَيْرٌ لَّهُ وَأَن تَصُومُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ (۱۸۴) شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾ [بقره: ۱۸۳-۱۸۵]
ترجمه: ای كسانی كه ایمان آوردهاید! بر شما روزه واجب شده است، همان گونه كه بر كسانی كه پیش از شما بودهاند واجب بوده است تا باشد كه پرهیزگار شوید. (روزه در) چند روز معین و اندكی است و كسانی كه از شما بیمار یا مسافر باشند چند روز دیگری را روزه میدارند و بر كسانی كه توانائی انجام آن را ندارند لازم است كفّاره بدهند، و آن خوراك مسكینی است و هر كه كار خیر را پذیرا شود برای او بهتر است . روزهداشتن برای شما خوب است اگر بدانید. ماه رمضان است كه قرآن در آن نازل شده است تا مردم را راهنمائی كند و نشانهها و آیات روشنی از ارشاد باشد و (میان حق و باطل در همه ادوار) جدائی افكند . پس هر كه از شما این ماه را دریابد باید كه آن را روزه بدارد، و اگر كسی بیمار یا مسافر باشد چندی از روزهای دیگر را (روزه بدارد). الله آسایش شما را میخواهد و خواهان زحمت شما نیست و ( الله ماه رمضان و رخصت آن را برای شما روشن داشته است) تا تعداد (روزهای رمضان) را كامل گردانید و الله را بر این كه شما را هدایت كرده است، بزرگ دارید و تا این كه سپاسگزاری كنید .
بر این اساس بر همه مردم به جز بیماران و مسافران واجب است که روزه ماه رمضان را بگیرند. همچنین زنان باردار و شیرده با استناد به متون شرعی دیگر مجاز به افطار و قضای روزه هستند.
نویسنده: محمد منصور
مترجم: طه خالد
۱۲ رمضان ۱۴۴۶ه.ق.
۱۲ مارچ ۲۰۲۵م.