- مطابق
راجع به اجتهاد در نصوص قطعی الدلالت
(ترجمه)
به عابد الله
پرسش
السلام علیکم ورحمت الله وبرکاته!
در کتاب نظام اسلام چنین آمده: بنابر این، اهداف علیا جهت حفاظت اجتماع با ساخت انسان درست نیست؛ بلکه از اوامر و نواهی الله گرفته میشود، آن ثابت بوده و تغییر و پیشرفت را نمیپذیرد؛ چنانچه محافظت نوع انسان، عقل انسان، کرامت انسان، نفس انسان، ملکیت فردی، دین، امنیت و دولت اینها همه اهداف علیای ثابت برای حفاظت اجتماع اند که تغییر و پیشرفت را نمیپذیرند.
پرسش اینست: آیا اجتهاداتی در قانون اساسی جهت تغیر بعضی نصوص ممکن است؟ در حالیکه در نص کتاب آمده که تغییر و پیشرفت را نمیپذیرد. در این مورد توضیح میخواهم، الله شما را برکت و نصرت دهد.
پاسخ
وعلیکم السلام و رحمه الله و برکاته!
برادر عزیز! اجتهاد در نصوص قطعیالثبوت و قطعیالدلات صورت گرفته نمیتواند، یعنی نصوصیکه در ثبوتش قطعی باشد، مثل آیت و حدیث متواتر و در دلالتش نیز مطابق بحثهای زبان و اقسام کتاب و سنت قطعی باشد. اجتهاد در نصوص ظنیالدلات صورت میگیرد، برابر است که قطعیالثبوت باشد یا ظنی الثبوت، پس تا هنگامیکه دلالت ظنی باشد، در آن اجتهاد صورت میگیرد؛ چنانچه این مسئله در علم اصول فقه معروف است.
و امور ذکرشده در کتابیکه آن اهداف علیا اند، برای حفاظت جامعه اسلامی دلایل آن قطعیالثبوت و قطعیالدلالت اند، پس حکم آن توسط اجتهاد تغییر نمیکند؛ چون اجتهاد در آن صورت نمیگیرد و نصوص در مورد آن قطعی است و اجتهاد در صورت قطعی بودن نصوص صورت گرفته نمیتواند.
برادرتان عطاء ابن خلیل ابوالرشته