- مطابق
ای زن مسلمان، آیا میدانی نیکی را نیکی آید؟!
(ترجمه)
در حقیقت، الله سبحانه وتعالی ازلی و ابدی است و اوست فضیلت دهنده مخلوقات خود با انواعی از فضیلتها. اوست که از روی مهربانی خود سفرۀ رحمتش را برای تمام مخلوقات گسترانده است و از آنجا که او رحمن و رحیم است؛ رحمت خود را ویژۀ اهل طاعت و بخشندگیاش را برای همه اختصاص داده است. الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿ثُمَّ تَابَ عَلَيْهِمْ لِيَتُوبُواْ﴾ [توبه: 118]
ترجمه: سپس الله لطف خویش را شامل آنان ساخت تا به توبه نایل آیند.
الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ﴾ [مائده: 54]
ترجمه: الله آنان را دوست میدارد و آنان الله را.
در روشنایی آیات مبارکه فوق درمییابیم که به سبب لطف مقدر شدهی الله سبحانه وتعالی محبت وی بالای مخلوقاتاش سبقت گرفته است. پس ثنا و ستایش برای اوتعالی باد، همانگونه که سزاوار ذات بزرگ و سلطه عظیماش است.
اگر یکی از ما با دقت کامل روی چیزهاییکه الله سبحانه وتعالی برایمان آفریده و ما در احاطهآن بسر میبریم بیندیشد، حتماً قلب وی از سر شوق و محبت برای این خالق محبوب و دوستدار ذوب خواهد شد. کدام احسان بزرگتر از این خواهد بود که تو را الله سبحانه وتعالی از نیستی به هستی آورد؛ سپس با بخشش عقل تورا از باقی آفریدههایش متمایز ساخت و مقامت را بلند نمود؛ سپس بخاطریکه گمراه نشوی بسویت انبیاء علیهم السلام را فرستاد و تنها به این بسنده نکرد، بلکه عقلت را نیز وسیله معرفت خود گشتاند و مسئله را تنها به تبلیغ رسولان نگذاشت، بلکه تمام آیاتش عقلت را مخاطب قرار داده و رهنمایت بسوی اوست و بهترین مخلوقاتش را بسویت فرستاد تا قلبت را بسوی او متوجه سازند و برایت از میان شریعتها شریعتی؛ برگزید که سرتاسرش رحمت، انصاف، دوستی و کرامت است.
چی احسانی بالاتر از این؛ زن به غیر از مسلمان بودن دارد؟ اللهسبحانه وتعالی زن را ملکه خانه ساخته است. مرد بخاطر زن مورد محاسبه قرار میگیرد و نیز او تعالی سرپرستی از زن را به عنوان یک مسؤولیت بزرگ، نه چیز دیگری از قبیل برتری و شرافت بدوش مرد گذاشته است. اللهسبحانه وتعالی مکانت و شرافت مرد را مرتبط به احسان همراه با اهل و خانوادهاش گشتانده است، آنگاه که رسولالله صلیالله علیه وسلم فرموده اند:
«خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ»
ترجمه: بهترین شما، بهترین شما نسبت به خانواده اش است.
و بهترین مال مرد را همان مالی گردانیده است که بر اهل خود به مصرف میرساند و ارتباط با فامیل و احسان کردن با آنرا سببی برای رسیدن بنده به خودش گردانیده است... و افزون بر اینها، دیگر مزیتهایی نیز وجود دارد که مجال بیان آن در اینجا نیست؛ پس چه احسان و مهربانی بیشتر از این؛ ای زن مسلمان؟!
الله سبحانه وتعالی کسیست که ما را با این همه مراقبت احاطه کرده است و تفصیل آنرا در قصه موسی علیهالسلام بخاطر اهتمام به یک زن بیان داشته است، آنجا که فرموده است؛ ﴿كَيْ تَقَرَّ عَيْنُهَا وَلَا تَحْزَنَ﴾؛ تا چشمانش روشن گردد و غمگین نگردد. الله سبحانه وتعالی ما را بیهوده و به عبث نیافریده است. او سبحانه وتعالی در کتاب خود بیان نموده که ما را بخاطر ابتلاء و آزمایش آفریده است! سپس احسانش بر ما سبقت گرفته است. الله سبحانه وتعالی هنگامیکه آدم علیه السلام را آفرید، فرشتگان برایش فرمودند: ﴿أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ﴾؛ آیا کسی را جانشین در زمین میگردانی که در آن خون میریزاند. الله در جواب فرمود: ﴿إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ﴾؛ همانا من میدانم آنچه را که شما نمیدانید.
پس، تو ای مرد مسلمان و ای زن مسلمان، که از جانب صاحب احسان مورد اعتماد و اعتبار قرار گرفتهای؛ اعتبار و اعتماد را حفظ فرما و به آن خیانت نکن. الله سبحانه وتعالی مرگ و زندگی را آفرید تا احسان در عمل ما را ببیند و نگاه کند که کدام یک از ما نیکوکارتریم! الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ﴾ [هود: 7]
ترجمه:و اوست کسیکه آسمانها و زمین را در شش روز آفرید و عرش او بر آب بود تا شما را بیازماید که کدام یک نیکوکارترید.
و الله سبحانه وتعالی در سوره کهف فرموده است:
﴿إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَى الْأَرْضِ زِينَةً لَهَا لِنَبْلُوَهُمْ أَيُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً﴾ [کهف: 7]
ترجمه: در حقیقت، ما آنچه را که بر زمین است، زیوری برای آن قرار دادیم، تا آنان را بیازماییم که کدام یک از آنان نیکوکارترند.
و در سوره ملک میفرماید:
﴿الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ﴾ [مک: 2]
ترجمه: الله کسی است که مرگ و زندگی را پدید آورد تا شما را بیازماید که کدامتان نیکوکارترید و اوست شکست ناپذیر بخشنده.
و در حدیث امیر المومنین عمربن الخطاب که امام مسلم در صحیح خود وارد کرده که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند که وقتی جبرائیل علیه السلام از ایشان در باره احسان سوال کرد، ایشان فرمودند:
«أَنْ تَعْبُدَ اللَّهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ»
ترجمه: اینکه الله را بپرستی گویا که او را میبینی، پس اگر تو او را نمیبینی، در حقیقت او ترا میبیند.
الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿وَمَا تَكُونُ فِي شَأْنٍ وَمَا تَتْلُو مِنْهُ مِنْ قُرْآنٍ وَلَا تَعْمَلُونَ مِنْ عَمَلٍ إِلَّا كُنَّا عَلَيْكُمْ شُهُوداً إِذْ تُفِيضُونَ فِيهِ وَمَا يَعْزُبُ عَنْ رَبِّكَ مِنْ مِثْقَالِ ذَرَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَلَا أَصْغَرَ مِنْ ذَلِكَ وَلَا أَكْبَرَ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ﴾ [يونس: 61]
ترجمه:(ای پیامبر)! تو به هیچ کاری نمیپردازی و چیزی از قرآن نمیخوانی و شما (ای مؤمنان)! هیچ کاری نمیکنید، مگر اینکه ما ناظر بر شما هستیم، در همان حال که شما بدان دست مییازید و سرگرم انجام آن میباشید و هیچ چیز در زمین و در آسمان از پروردگار تو پنهان نمیماند، چه ذرهای باشد و چه کوچکتر و چه بزرگتر از آن، (همه اینها) در کتاب واضح و روشنی (در نزد پروردگارتان، به نام لوح محفوظ ثبت و ضبط میگردد.
همه عبادات واجبه در ماه رمضان واجبتر و لازمیتر میگردد؛ حتی عبادت نافله به درجه واجب صعود میکند. این بدان خاطر است تا که به پروردگارت نزدیک شوی؛ همان ذاتیکه اگر بسویش به اندازه یک وجب نزدیکی شوی، به اندازه یک ذراع بسویت نزدیک میشود و ا و سبحانه وتعالی همواره انسانرا هدایت نموده و توبهاش را پذیرا میباشد تا انسان به اندازهای به او تقرب جوید که او دوست میدارد.
پس ای بنده الله، ای که از روز آفرینشت تا به امروز مورد احسان الله سبحانه وتعالی قرار داری و همواره او تعالی برایت لطف و رحمت را تعهد میکند! آیا پاداش نیکی و احسان غیر از نیکی و احسان است؟
این از کمال احسان و لطف اللهسبحانه وتعالی است که ما را دستور به اطاعت خود میدهد و ما را به آن رهنمایی کرده و طریقه تقرب به سویش را برایمان الهام میکند؛ سپس عمل نیک را پذیرفته و آنرا چند برابر میکند و پاسخ نیکی را نیکی میدهد.
ای زن مسلمان! این جا بعضی از سوالاتی است که إنشاء الله همکاریت میکند تا جایگاه قدمهایت را بشناسی، که آیا قدمهایت را بر قدمگاه رسولالله صلیالله علیه وسلم نهادهای؛ همان که در حجة الوداع در باره زنان سفارش کرد یا که العیاذ بالله از آن منحرف گشته و روی گردان هستی؟
- آیا الله سبحانه وتعالی و رسولش نزدت نسبت به غیرشان محبوبتر هستند؟
- آیا پایبند به فرامین و دستورات الله سبحانه وتعالی هستی هرچند که مخالف خواستهات باشد؟ آیا لباس و پوشش تو مطابق خواستهی او هست؟ آیا قلبت مخلص او و اساس زندگیت بخاطر رضایت او هست؛ طوریکه دنیا را بزرگترین هم و غم خود و نه هم نهایت علم خود قرار دهی؟
- آیا از کسانی هستی که در بدست آوردن کالای ناچیز و فانی دنیا رقابت میکنند، مال خود را به مصرف رسانده و بیشتر وقت خود را روی گفتگوی این کالای ناچیز سپری کرده و غافل از آبادسازی سرای آخرت خود هستند؟
- آیا از حفظ، تدبر، قرائت، تعلیم و تعلم کتاب الله بهرهمند هستی؟
- آیا وقت خود را با زنان همسایه و خویشاوند در غیبت و سخنچینی سپری میکنی یا الگوی و چراغ هدایت هستی و جلسات تو جلساتی است که در آن یاد الله شده و در آن فرشتگان حضور بعمل میآورند؟
- آیا شعائِر و مناسک الله را محترم میشماری و به آنها اهانت نمیکنی و گناه و معصیت را کوچک نمیشماری، مثل چیدن ابروها، تمسخر کردن، فرو روی و باطلگرایی در حیثیتها و اصالتها مثل عادت بعضی از زنان؟
- آیا ملتزم به فرمان الله سبحانه وتعالی هستی و در صورتیکه مرتکب گناه شوی، آیا از وی آمرزش میطلبی؟ آیا نصیحت و رهنمایی را بدون استکبار و اصرار ورزیدن بر گناه قبول میکنی و خودستایی و خود منشی ترا به گناه وادار نمیکند؟
- آیا تعهد کردهای که از جمله نصرت دهندگان دین الله باشی و بدان خاطر به آموزش علوم شرعی پرداخته باشی تا بدان وسیله بسوی دین الله و بسوی حاکمیت دین الله دعوت کنی یا در برابر این فرض بزرگ الهی سهلانگاری نمودهای و زبان حال و قال تو گویا اینست که: «من مشغول تربیه اولاد خود هستم و آنان را تربیه نیک میکنم»؟
- آیا عملاَ اولاد خود را تربیه مشروع کردهای تا در ازای آن برای آخرت خود توشه بدست آوری و کسب ثواب کنی، طوریکه با آنان به عنوان نعمت الهی برخورد کنی و بدین فکر باشی که فردای قیامت فرزندانت را ملاقات خواهی کرد و با اشاره به آنان چنین خواهی گفت: پروردگار من! این نعمتی است که تو برایم نیکی کردی و بخشیدی و من متعهد و ملتزم به سرپرستی و احسان آنان بودم تا برایت بندگان صالح و مصلحی شوند؟
- آیا همکار همسرت در اطاعت الله هستی و آیا رکن اساسی و محکمی در تشکیل خانواده صالح و نافع برای مسلمانان هستی یا مشغول سروسامان دادن خود هستی و شعارهای تابناک فریبکارانۀ زنانه را سر داده و خواهان استقلال و مساوات بین مرد و زن هستی و میخواهی خود را اثبات کنی؟
در پایان از الله سبحانه وتعالی میخواهیم که این امثله فوق را برایمان وسیلۀ کمک کنندۀ قرار دهد تا با استفاده از آن احسان را در عمل خود رعایت کنیم و نقش خود را به عنوان زنان مسلمان به عنوان وظیفه خود در این دنیا بطور کامل و پابرجا ایفاء کنیم و در ردیف کسانی قرار بگیریم که به این قول رسول الله صلی الله علیه وسلم تمسک ورزیده اند:
«إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ إِذَا عَمِلَ أَحَدُكُمْ عَمَلاً أَنْ يُتْقِنَهُ»
ترجمه: همانا الله دوست دارد که وقتی یکی از شما کاری را میکند؛ آن کار را با احسان و با کمال و تمام انجام دهد.
بدون شک که حالا زمان آنفرا رسیده است که هر مجتهد و تلاش کنندۀ داشتههایش را دریافته و آنها را بکار ببندد. از الله سبحانه وتعالی آمرزش میطلبیم تا از سر تقصیرات ما در گذرد و در ادای مسئولیت، ما را همکاری نماید...
#رمضان_والإحسان
#Ramadan_And_Ihsan
#Ramazan_ve_İhsan
نویسنده: بیان جمال
برای رادیوی دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب التحریر
مترحم: محمد مزمل