- مطابق
پروردگارا! من روزه دارم فهم ابتلاء
(ترجمه)
الله سبحانه وتعالی در سورۀ عنکبوت میفرماید:
﴿أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ ۖ وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ﴾ [عنکبوت: 1-2]
ترجمه: آیا مردم گمان کردند همین که بگویند: ایمان آوردیم، به حال خود رها میشوند و آزمایش نخواهند شد؟! ما کسانی را که پیش از آنان بودند آزمودیم(و اینها را نیز امتحان میکنیم)؛ باید علم الله دربارۀ کسانیکه راست میگویند و کسانیکه دروغ میگویند، تحقق یابد!
چند نکتۀ کوتاه را در این مورد بازگو میکنیم:
اول: اینکه ابتلاء عقوبت محض نیست؛ بلکه برای مسلمانان رحمتی است تا قلوب شانرا پاک و مصفا گرداند. ابتلاء مقدمۀ نصرت است. از امام شافعی رحمت الله علیه سوال شد که کدام حالت برای یک مسلمان بهتر است، اینکه شخص در روی زمین تمکین یابد و یا ابتلاء شود؟ امام شافعی در جواب گفت: «تا ابتلاء نشود، تمکین نخواهد یافت.»
مسلمانان وقتی در روی زمین تمکین مییابند که به ابتلاء با شرایط شرعیاش، روبرو شوند؛ بدین معنی که در برابر قضای الله سبحانه وتعالی صبر جمیل نموده و بهتمام احکام شرعی چنگ زنند.
دوم: بنابر چیزیکه در فوق گفته شد، شایستۀ گروه اسلامی نیست تا بهخاطر ابتلاء رویکرد، اهداف و مقاصد خویش را تغییر داده و یاهم از زیر چتر اسلام سیاسی بدر آمده و به چتر دموکراسی و "نوگرائی" پناه ببرد. همچنان، گروه جهادی بهبهانه ابتلاء نباید از جهاد دست کشیده و بهجای آن به مذاکرات، دیپلوماسی و راهحلهای سیاسی روی آورد. چرا؟ چون ابتلاء باید مسلمانان را بیشترین انگیزه برای ثبات داده و پیوندشان را با خالقشان مستحکم کند و نه بر عکس آن و اینکه ابتلاء پُلی برای نصرت باشد و نه پُلی برای شکست.
سوم: کسیکه حق ابتلاء را ادا نمیکند، ضعیف شده و منحرف خواهد شد؛ هوای نفساش بر وی مسلط بوده و در نهایت در آزمون پروردگار ناکام خواهد ماند؛ زیرا ابتلاء همان آزمون الهی است و یا به عبارتی دیگر، بدون درنظرداشت ابتلاء، در گرفتن سند فراغت، گواهی نامۀ الهی، که توسط آن الله سبحانه وتعالی امت اسلامی را در تمام زمین وارث فرماندهی کرده و نصرت، تمکین و رفعت شأن برایشان خواهد داد، ناکام خواهد ماند. مهتر و آقا شدن در زمین، همان گواهینامه است و ابتلاء همان امتحانی است که مسلمان را به مهتری زمین میرساند. از الله سبحانه وتعالی مسئلت داریم تا ما و شما را در زمین ثابت قدم بدارد.