چهارشنبه, ۲۵ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۷م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
نهادینه کردن مساوات بین زن و مرد در عهدنامه سیاسی یا چیدن میوه‏ای‌كه توسط حکومت نجات ملی زرع و پرورش یافته است
بسم الله الرحمن الرحيم

نهادینه کردن مساوات بین زن و مرد در عهدنامه سیاسی یا چیدن میوه‏ای‌كه توسط حکومت نجات ملی زرع و پرورش یافته است

تمامی رسانه‏های محلی و منطقوی از امضای دادگاه نظامی نیروی آزادی‌بخش و تغییر بر عهدنامه سیاسی با وساطت افریقا خبر داده‌اند. در خصوص توافق تقسیم قدرت باید گفت که هدف‌شان از این توافق به کرسی نشاندن دموکراسی در سودان است. در این مقاله در ارتباط به مهم‌ترین گزینه‌هایی‌که در این توافق‌نامه سیاسی راجع به زن آمده؛ خواهیم پرداخت. نکات ذیل مواردی‌اند که در این توافق‏نامه آمده است:

ماده 27- حقوق زن و طفل:

1. دولت ملزم به حفاظت از حقوق و آزادی زن سودانی بوده، بر نقش مثبت آن در نهضت ملی سودانی تأکید می‏ورزد و کشور سودان به تمام حقوق و وجایبی‌که در هر عهدنامه‌هاى ملی، منطقوی و بين المللى در این باب آمده اعتراف می‌کند. دولت حقوق مساوی را بر مرد و زن سودانی در تمام عرصه‏ها اعم از سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ و هم‌چنان حقوق مساوی را در برابر کار مساوی برای‌شان تضمین نموده است.

اگر طرف‌‌داران امضاء این اعلان، علت مشکلات زن سودانی را عدم مساوات با مردان فکر می‌کنند؛ ما برای‌شان یادآوری می‌کنیم که نظام قبلى در قوانین خود مساوات بین زن و مرد را جای داده است. می‌توانید به قانون مدون سال 2005 که حکومت نجات سودان به آن حکم می‌نمود، مراجعه کنید تاجایی‌که این قوانین و سیاست رایج برای توانمندسازی و کمک به زنان تلاش نمود تا که زن سودانی بتواند در تمام عرصه‏ها یک مشارکت فعال، مطابق به مساوات عادلانه در حقوق، درامد و فرصت‏های کاری داشته باشد، قوانین و حکومت که هیچ عهدنامه بین المللی را بدون اینکه تطبیقش نماید فرو نگذاشته است. و اگر موازنۀ قدرت در سودان برهم نمی‌خورد؛ گناه عهدنامه سیداو را نیز مرتکب می‌شد. اگر حکومت انتقالی خط السير حکومت البشیر را تعقیب کند؛ گویا اين‌که میوه‏ای تلخ نظام قبلی را چیده است.

قطعاً که نظام سرمایه‏داری کافر، نظامی‌که بر سیاست و اقتصاد سودان تسلط داشته و از هنگام استعمار غرب بر این سرزمین‌ها تا به امروز منبع مریضی‏ها و تهداب مصیبت‏ها در سودان می‌باشد و این حقیقت را هیچ کس انکار نمی‌کند؛ مگر نادانی‌که از جريانات اطراف‌اش بى‌خبر است. این نظام وضعی، نظامی‌ست که سبب تفاوت فاحش در قسمت سرمایه‏ها گردیده که غنی بر دارای‏اش افزوده شده ولی فقیر فقرش شدت گرفته است، زنها و دیگران را از ثروت‏مند شدن محروم ساخته، ثروت را در نزد 2% از انسانها انحصار نموده، با معاملات مضاربت و سودی که بر اموال مردم فایده سودی می‌رساند، بر اساس باطل بوده اقتصاد جهانی را فلج ساخته است و از نظام ملکیت که ثروت و دارایی‏ها را در بین مردم بر اساس تلاش آن‏ها و به گونه‌ای عادلانه توزیع می‌نمود، نظام مختص به افراد و دولت ساخته اند.  با اين كار شکم عده‏ای از افراد را پر نموده، ثروت‏ها و دارای‏ها را با جانب‌داری و اکرام به آن‏ها واگذار کرده؛ ولی در مقابل برای فقراء عرصه را برای به چنگ آوردن لقمه نان و احتیاجات اولیه تنگ ساخته اند.

همانا مصلحت مادی اساس نظام سرمایه‌داری را تشکيل می‌دهد که جهانی‌سازی این نظام با توافقات بین المللی رو به اکمال است. امروزه زن در امواج پر تلاطم نظام اقتصاد سرمایه‌داری به خاطر لقمه نانی دوشادوش مردان در بازارها جان می‌کند. در هر عرصۀ عمل رقابتِ که شایسته یک زن نیست با مردان در رقابت است. در امر خانواده سهل انگاری نموده به اطفال خویش بی توجه می‌کند و به دنبال ارزش‌های فریبنده زن غربی به راه افتاده تعقیب‌اش می‌کند. نظم خانواده در این جوامع زمانی از هم پاشید که مفاهیم اشتباه و غلط چون؛ تشخیص هویت و آزادی از بند همسر مطرح گردید. به علت امواج جهانی شدنِ نظام سرمایه‌داری خشک است که زن در سودان مورد هدف قرار گرفته است. وخامت اوضاع زندگی زن در سودان به دلیل عدم مساوات نه؛ بلکه به دلیل تعطیلی پروژه‌ها، کارخانه‏ها و شرکت‏های تولیدی نیرومند خصوصی نظام ملعون سرمایه‌داری است، که دستِ کارگران را بسته که هیچ راهی برای برطرف کردن احتیاجات‌شان ندارند؛ مگر با کار سخت و طاقت فرسا، درين ميان زن سودانی نیز به بازار بی‌رحم به دنبال دست مزد بیرون شده است.

علاه بر این همانا ارزش‌های لبرالیستی سکولارِ غربی که تلاش بخاطر امیال فردی را تقدیس می‌کند و زنی را که توسط ولی یا شوهرش حفاظت و حمایت می‌شود و توسط همین ولایت است که نفقه بر او لازم است؛ عیب گرفته و تلاش مى‌ورزد تا او را از این حالت برهاند و در جامعه وحشی‏ که پر از انسان‏های گرگ صفت و درنده است رهایش نموده‌اند؛ چرا که آن‏ها معنای دقیق ولایت و سرپرستی را که به معنی حفاظت و حمایت است درک نکرده‌اند، چیزی‌که باعث وخامت اوضاع زنان در این جوامع گردیده و زنان عموما در تمام نقاط جهان به آن مواجه اند، دقیقاً که این وضعیت نتیجه تنگ نظری بر مشکلات زن است که توسط عینك مساوات به آن می‌نگرند. مطمئناً که این دیدگاه در حصار کردن زن و مصادرۀ حیثیت اوست؛ چون ارزش‏های آزادی زن و مساوات خود مؤلد فساد و میدان آماده بر این امر است و این شعله پیش از این‌که دامنگیر مردان شود، دامن زنان را خواهد گرفت، در حالی‌که مرد همراه با جرمش طرفه می‌رود. همین سرمایه‏داری‏ست که در بین زن و مرد تبعیض قائل شده، بر خلاف ادعایش که بین زن و مرد مساوات به وجود می‌آورد، در بین این دو فاصله ایجاد کرده است.

مفاهیمى‌که در مهد آن به ناکامی انجامیده و روزانه اخبار شکست‌شان پیرامون زن در رسانه‌ها نقل مى‌شود؛ چگونه می‌تواند راه‌حلی باشد برای زن سودانی و مسلمانان در کل؟! طبق اظهارات خبرنامه "اسپوتنیک روسیه"؛ آماری مقایسوی که بین وضیعت زنان و مردان در 144 کشور جهان در چند مورد عمده از قبیل: دسترسی به خدمات صحی، سطح زند‏گی، تحصیلات، فرصت‏های سیاسی و اقتصادی به بررسی گرفته شده؛ نتایج بدست آمده از این مقایسه بدترین وضعیت را نشان می‌دهد. در جریان سال 2017 ميلادی، نابرابری بین زنان و مردان به حالت وخیم‌تری رسیده است، گفته‏های "مجمع اقتصادی جهانی" حاكی از آن است كه شکاف‌ها بین زن و مرد بيشتر گردیده است، اين اظهارات واضح ساخت که از 2006 به بعد این شگاف افزایش نموده، پیش از این‌که در سال 2017 به نسبت 68 درصدی برسد. واقعیت ناکامی مفکورۀ مساوات را نشان می‌دهد؛ پس ما چرا این مفکوره ناکام را وارد سرزمین‌های خویش گردانیم؟!

همانا اسلام حقوق و وجایب را برای مرد و زن تعین نموده و از ‏هردو خواسته تا به این حقوق و وجایب، به اعتبار این‌که این حقوق و وجایب از جانب کسی تعیین گردیده که دانا و آگاه بر احوال زن و مرد است، راضی باشند. چنانچه الله سبحانه وتعالی فرموده است:

﴿وَلا تَتَمَنَّوْا مَا فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ وَاسْأَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيماً﴾ [النساء: 32]

ترجمه: آرزوی چیزی را نکنید که الله با (اعطای) آن برخی را بر برخی دیگر برتری داده است (مردان را در بعضی از چیزها بر زنان و زنان را در بعضی از چیزها بر مردان فضیلت داده و مرحمت روا دیده است) مردان نصیبی دارند از آن‏چه به چنگ می‌آورند و زنان (هم) نصیبی دارند از آن‏چه به دست مي‌آورند و از الله طلب فضل او کنید. بیگمان الله کاملاً بر همه چیز آگاه می‌باشد.

و این حقوق و وجایبی را که الله متعال لازم گردانيده، به توافق و یا مخالفت طرفین نیاز ندارد و بر ارزش‏های غرب و سرمایه‏داری که از زن جنس برای خرید و فروش ساخته بنا نیافته؛ بلکه یک دید کاملاً صحیح نسبت به زن دارد، چنانچه جامعه‌ای‌که این ارزش‏ها در آن دیده می‌شود، دلیل عمده‏ای منع آزار و اذیت، بی‌حرمتي، رفتار بد و خشونت علیه زن، ترس از الله سبحانه وتعالی و ناظر دانستن او در همه احوال است.

دقیقاً که اسلام تجاوز به حق زن را حرام قرار داده و کرامت‌اش را حفظ کرده است، چنانچه توهین به شخصیت زن و بهره‌برداری از زیبایی‏های او را به مثابه جنس منع نموده است. همین‌گونه خودنمایی، اختلاط و خلوت کردن با مردان بیگانه را نیز بر زن حرام قرار داده است. برای زن در جامعه مقام رفیع را در نظر گرفته است. چنانچه پیامبر صلی الله عليه وسلم فرمودند:

«فَاتَّقُوا اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ فِي النِّسَاءِ»

ترجمه: در امر زنان از خدا بترسیدو تقوا پیشه کنید.

«فَاسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خَيْراً»

ترجمه: پس به زنان توصیه‏های نیک کنید.

باید راه‌حل برای مشکلات زن سودانی از جنس عقیدۀوی باشد، عقیده‌ای‌که به خالق هستی و انسان باورمند است، خالقی‌که تنها او مستحق تعین حقوق و وجایب است؛ چرا که او دانا به مصالح و ضرر همه گان است. در ذیل تعداد از این ارزش‏ها را که از قرآن و سنت با دلیل استخراج گردیده بیان می‌داریم:

2. اسلام حقی‌که بر مردان قائل است بر زنان نیز همان حقوق را قائل است. چیزی‌که بر مردان لازم گردانيده شده بر زنان نیز لازم می‌باشد؛ مگر اموری را که اسلام بر مردان تخصیص داده است، یا چیزی‌که شرعاً به مرد تعلق می‌گیرد. زن حق تجارت، زراعت و صناعت را داشته، می‌تواند در معاملات و پیمان‌ها نیز صاحب اختیار باشد و این‌که تمام انواع مالکیت بر او نیز جایز است و می‌تواند سرمایه‏اش را خود زن یا توسط دیگران به رشد و توسعه برساند و این‌که تمام شئون زنده‏گی‏اش را خودش به عهده گیرد.

3. زن اجازۀ عهده‌دار شدن حکومت را نداشته، نمی‌تواند خلیفه، معاون، والی و یا هم عامل باشد و نمی‌تواند وظیفه‏ای را در بخش حاکمیت عهده‏دار شود. هم‌چنان زن نمی‌تواند که قاضی القضات یا قاضی در محکمه مجرمین باشد و همین‏گونه نمی‌تواند که امیر جهاد تعیین شود.

4. زندگی مشترک یک زندگی راحت و مطمئن است و رفتار زناشوئی نیز رفتار دوستانه. قیمومیت شوهر بر همسر قیمومیت حفاظت و حمایت است؛ نه قیمومیت سلطه و قدرت، هم‌چنان بر همسر نیز فرمان‌برداری از شوهرش لازم گردیده است و بر شوهر نیز لازم گردیده تا نفقه و مصارف همسر را تهیه کند. این را بدانید که هرگز به این حالت درخشش نخواهیم رسید؛ مگر به تطبیق قانون الله در دولت خلافت راشده ثانی بر منهج نبوت، دولتی‌که ما را از این تجارب نامؤفق خلاصی می‌بخشد.

نویسنده: غاده عبد الجبار (أم أواب)

مترجم: عبدالقدیر مخلص

 

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه