- مطابق
دعاء قوانین طبیعی را تغییر میدهد!
(ترجمه)
برای اینکه عبرت بگیریم و به قدرت و عظمت الله -تبارک و تعالی- اطمینان ما حاصل شود، الله سبحانه وتعالی توجه ما را به شش مورد جلب مینماید:
مورد اول: همسرِ عمران به الله –تبارک وتعالی- دعا کرد که وی فرزندی را که در بطن داشت، برای الله نذر نموده و از الله درخواست نموده بود که از وی بپذیرد و پذیرفتن دعای وی از جانب الله سبحانه وتعالی تغییر قوانین طبیعت بود؛ به طوریکه مریم را برایش عطا کرد و از آن عیسی علیه السلام را به کلمه خود خلق نمود؛ خلقتیکه با جریان عادات و قوانین طبیعت در تناقض بود و دلیل آن دعای وی به الله بود، و قصۀ عیسی علیه السلام را قصۀ جاویدان تا قیام قیامت گردانید که آن قصه برای اقوام بعدی ابتلاء و امتحان بود.
مورد دوم: زکریا علیه السلام به الله عز وجل دعا کرد؛ الله دعای وی را پذیرفت و قوانین طبیعت موجوده را تغییر داد؛ همسرش حمل گرفت در حالیکه خودش سالمند گردیده بود و توانایی بچهدار شدن را نداشت و همچنان همسرش نازا بود و آماده بارداری نبود. الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَوَهَبْنَا لَهُ يَحْيَىٰ وَأَصْلَحْنَا لَهُ زَوْجَهُ ۚ إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا ۖ وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ﴾ [انبیاء:٩٠]
ترجمه: ما هم دعای او را پذیرفتیم و یحیی را به او بخشیدیم و همسرش را (که نازا بود) برایش آماده (بارداری) کردیم؛ چرا که آنان (خاندانی بودند که) همواره در کارهای خیر بهسرعت اقدام میکردند و در حال بیم و امید ما را میخواندند و پیوسته برای ما (خاضع و) خاشع بودند.
مورد سوم: نوح علیه السلام به الله عز وجل دعا نمود که حتی یک کافر هم در روی زمین باقی نماند! الله سبحانه وتعالی دعایش را برایش پذیرفت و قوانین طبیعت را تغییر داد و تمام زمین را غرق نمود. الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿وَنُوحًا إِذْ نَادَىٰ مِن قَبْلُ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَنَجَّيْنَاهُ وَأَهْلَهُ مِنَ الْكَرْبِ الْعَظِيمِ﴾
[انبیاء:٧٦]
ترجمه: و نوح را (به یاد آور) هنگامیکه پیش از آن (زمان، پروردگار خود را) خواند! ما دعای او را مستجاب کردیم و او و خاندانش را از اندوه بزرگ نجات دادیم.
مورد چهارم: دعای یونس علیه السلام برای الله عزوجل؛ الله از وی پذیرفت و قوانین طبیعت را معطل قرار داد و ماهی یونس علیه السلام را هضم ننمود و بدنش کماکان باقی ماند. الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَكَذَٰلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ﴾
[انبیاء:٨٨]
ترجمه: ما دعای او را به اجابت رساندیم و از آن اندوه نجاتش بخشیدیم و اینگونه مؤمنان را نجات میدهیم!
مورد پنجم: دعای ایوب علیه السلام که الله دعایش را پذیرفت و مرض ناعلاجش را شفا داد و همسرش را جوان برگرداند تا برایش فرزند تولد نماید. الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَكَشَفْنَا مَا بِهِ مِن ضُرٍّ ۖ وَآتَيْنَاهُ أَهْلَهُ وَمِثْلَهُم مَّعَهُمْ رَحْمَةً مِّنْ عِندِنَا وَذِكْرَىٰ لِلْعَابِدِينَ﴾
[انبیاء:٨٤]
ترجمه: ما دعای او را مستجاب کردیم و ناراحتیهایی را که داشت برطرف ساختیم و خاندانش را به او بازگرداندیم و همانندشان را بر آنها افزودیم تا رحمتی از سوی ما و تذکّری برای عبادتکنندگان باشد.
مورد ششم: ابراهیم علیه السلام دعا کرد که الله تبارک وتعالی برایش فرزندان نیکو ببخشد؛ با اینکه پیر بود؛ اما الله برایش اسماعیل و اسحاق را بخشید. الله تبارک وتعالی میفرماید:
﴿الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاءِ﴾
[إبراهیم: ٣٩]
ترجمه: حمد الله را که در پیری، اسماعیل و اسحاق را به من بخشید؛ مسلّماً پروردگار من، شنونده (و اجابت کننده) دعاست!
پس ای مؤمنان! به الله اتکاء کنید؛ مطمئن باشید که او قادر و توانا است و اینکه دعای شما به هدر نمیرود و بدانید که الله دعای شما را میپذیرد و گهگاهی واقعیت موجودات و قوانین طبیعت را از خاطر دعاء تغییر داده است؛ اما باید از شما صداقت در دعاء، نیک دعایی، قوت ایمان، اعتماد داشتن به پذیرش دعای تان از جانب الله و حسن توکل را ببیند و بدانید که الله رسولش و مؤمنان را نصرت و یاری میدهد؛ زیرا فرموده است:
﴿إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ﴾
[غافر: ٥١]
ترجمه: ما به یقین پیامبران خود و کسانی را که ایمان آوردهاند، در زندگی دنیا و (در آخرت) روزیکه گواهان به پا میخیزند، یاری میدهیم!
دعاهای مظلومین بیهوده نرفته و هرگز نخواهد رفت و همچنان دعاهای صالحین. رب ما دانا و با حکمت است و وعدۀ او حق است. قدرتمندی دین و دادن حاکمیت زمین به بندگان صالح انجام شدنی است؛ نه غیر ممکن! پس تلاش ورزید که نصرت و پیروزی بر شمایان فرود آید؛ نه بر غیر از شما و بکوشید که قدرتمندی دین به دستان شما صورت گیرد؛ نه به دستان غیر از شما.
نباید هیچ کس بگوید: زمانۀ معجزات رفته و معجزه بعد از رسالت سید مان محمد صلی الله علیه وسلم، که پایان رسالتها بود، برداشته شده است. میگوییم رب معجزهها موجود است و هرگاه چیزی را اراده کند، اسباب آن را مهیا میکند:
﴿إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَن يَقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ﴾
[یس: ٨٢]
ترجمه: فرمان او چنین است که هرگاه چیزی را اراده کند، تنها به آن میگوید: «موجود باش!»، آن نیز بیدرنگ موجود میشود!
در بسیاری موارد دیدیم که چگونه گروههای کوچک
را بر گروههای بزرگ پیروزی بخشید و دانستیم که الله سبحانه وتعالی برای متقیان راه بیرون رفت مهیا میسازد و از طریقیکه هیچ گمان نمیبرد، برایش رزق میدهد. به طور یقین دانستیم کسی که بر الله توکل کند، الله او را کافی است. قدرت الله سبحانه وتعالی را دیدیم که چگونه شکست را به پیروزی مبدل نمود و مثال آن در تاریخ بی شمار وجود دارد. پس ای مسلمانان! از دعا همراه با انجام تکلیف خود که به آن امر شده اید، بخل مورزید، الله سبحانه وتعالی بهترین یاوران است.
نویسنده استاد احمد العلی – ولایه اردن
مترجم: حمزه "پارسا"