سه شنبه, ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
خلافت راشده و دولت‏نماها
بسم الله الرحمن الرحيم

خلافت راشده و دولت‏نماها

هماهنگی عمومی پناهندگان و آوارگان در دارفور سودان از کشته شدن 168 تن و زخم برداشتن 98 نفر دیگر، برعلاوه تعداد زیادی از مفقودین که تا هنوز اطلاعی از آن‌ها در دسترس نیست، بر اثر جنگ قومی در شهر کرینک در غرب کشور، خبر داد. آدم رجال، سخنگوی رسمی هماهنگی عمومی پناهندگان و آوارگان دارفور گفت: «این اعمال خشونت‌آمیز روز جمعه در هشتاد کیلومتری جنینه، پایتخت دارفور غربی آغاز شد؛ جایی‌که هشت نفر کشته شدند.»

اولین برخوردها در اوایل ماه اکتبر به وقوع پیوست، سپس آن منطقه شاهد دو دوره درگیری‏های ‏خونین بود، که اولی در 17/11/2021م، بدلیل اختلاف میان شترداران منطقه جبل مون رخ داد؛ سپس موج دوم درگیری‏ها ‏در اوایل دسامبر 2021م در منطقه کرینک به راه افتاد، که 35 نفر در ماه نوامبر جان خود را از دست داد و 16 روستا در اثر درگیری‏های ‏قبیله‌ای که بخاطر مواشی به وقوع پیوسته بود، در آتش سوخت. اما در ماه دسامبر حد اقل 199 نفر جان خود را از دست دادند، طبق گفته دکتران از مقامات وقت خرطوم خواسته اند، از خونریزی مداوم در این منطقه که دسترسی سازمان‏های ‏انسانی به آن دشوار است، جلوگیری نمایند.

مشخص است؛ منطقه‌ای که اسلحه در آن پخش می‏شود و آتش جنگ دم به دم به سبب اختلاف میان زارعین و چوپان‏ها ‏زبانه می‏کشد، هم‌چنین بخاطر نبود هیبت دولت، در آشوب شدید قرار گرفته که ابوهاجه، نخست‏وزیر البرهان آن را "وضعیت بی‌دولتی" می‏خواند؛ گویی این وضعیت در سودان نورمال است. حاکم دارفور منی، ارکو مناوی تصریح داشت و گفت؛ اهالی منطقه با پرداخت پول زندگی می‏کنند. گویی امنیت برای خرید و فروش است و اشاره نمود که "در اینجا هرج و مرج شدید جریان دارد. در ولایت دافور وسایل امنیتی وجود  دارد؛ زیرا اخذ جواز در آن وجود ندارد و اولویت‏ها دیگری دارند.

این هرج و مرج و وضعیت بی‌دولتی باعث شده که برخی قدرت‏های ‏سیاسی از آن برای قرار دادن سودان تحت بند هفتم عهدنامه سازمان ملل سوء استفاده کنند. بیانیه ارتش آزادی‌بخش سودان در 24 اپریل 2022م از شورای امنیت، سازمان ملل و اتحادیه افریقا خواستند با اعزام نیرو طبق فصل هفتم عهدنامه سازمان ملل، تصمیمات جدی برای حمایت از آوارگان بگیرند؛ همانطور که از محکمه جنایی بین‌المللی و سازمان‏های ‏بین‌المللی حقوق‌بشر خواسته اند که وضعیت امنیتی سودان را پی‌گیری نمایند. به ویژه در شرایطی‌که نظام سودان در ضعیف‌ترین شرایط خود بسر می‏برد. از زمان انقلاب البرهان در اکتبر گذشته، با وجود برخورداری از تمام ویژگی‏های ‏یک قدرت نمونه در «اقتصاد و ارتش» تا اکنون موفق به تشکیل دولت نشده اند. این واقعیت بخاطر عدم موجودیت دولت و اقتداری است که مسئولیت خود در قبال رعیت را عهده‏دار شود و بیانگر عدم شناخت دولت و اقتدار واقعی در اذهان حاکم نماها می‏باشد، زیرا دولت با ایجاد افکار جدیدی نشأت می‏یابد که به آن بپردازد و اقتدار در آن با تحول این افکار متحول می‏شود و اقتدار محافظ مصالح امت و زیرنظر گرفتن خط سیر آن است. بناءً اگر این افکار مبتنی بر عقیده ای باشند که از آن نظام تولید می‏گردد، دولتی با بنیان قوی، ستون‌هایی مستحکم و نهادی ثابت تشکیل خواهد شد و این همان چیزی است که کشورهای شش ابرقدرت که غرب استعمارگر پس از سقوط خلافت ساخته، ندارند.

این اتفاقات چیزی را تأکید می‏کند که مجالی برای شک نمی‏گذارد و حکومت و جنبش‏ها ‏مسلح به ایجاد این وضعیت اتفاق دارند و اجازه می‏دهند که هرج و مرج ادامه یابد. این سناریو را سفارت‏های ‏خارجی و سازمان‏های ‏استعماری دامن می‏زنند که دولت را به آغوش غرب استعمارگر انداخته باعث  عدم ناکامی آن در حفظ اتحاد کشور و دستیابی به امنیت می‏شود. بناءً دولت از هدایات الله سبحانه وتعالی دور می‏شود، واضح و مبرهن است که دلیل این کشمکش‏ها ‏و تلفات عدم برپایی احکام اسلام است که از خونریزی جلوگیری می‏کند و همدلی آورده باعث اتحاد می‏شود، صرف نظر از رنگ قبیله یا طرف، الله تعالی فرموده:

﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ﴾ [حجرات: 13]

ترجمه: ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‌ها و قبیله‌ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید؛ (این‌ها ملاک امتیاز نیست،) گرامی‌ترین شما نزد الله با تقواترین شماست؛ الله دانا و آگاه است!

 بنابراین، هیچ راهی جز برپایی حکم اسلام از طریق دولت خلافت راشده بر منهج نبوت وجود ندارد و تنها راه خلاصی و نجات همین است. تاریخ خلافت مملو از اتفاقاتی است که دولت‌مردان پرهیزگاری را معرفی می‏کند که تمام توجه‏شان مصالح امت‏شان، و بردن بشریت از گمراهی به نور و عدل اسلام بوده است؛ چنانچه وقتی سلطان مراد ثانی شهر سلانیک را در سال 1431م فتح کرد و تفنگ‏داران را شکست سنگینی داد و پیروزمند وارد شهر شد، یکی از نگهبانان به او گفت که هیأتی از شهر یانیا آمده اند و می‏خواهند بخاطر مسأله مهمی با او ملاقات نمایند. در آن زمان شهر یانیا تحت حاکمیت خانوادۀ توکو ایتالیا بود و زمانی‌که مارکو توکو اول در سال 1430م وفات کرد، برادرزاده‌اش کارلوتوکو دوم زمام امور را در اختیار گرفت، اما فرزندان غیرمشروع توکو اول، برای گرفتن قدر، قیام نمودند. در نتیجه دوره‌ای از آشوب، هرج و مرج و جنگ آغاز شد که باعث کشته شدن مردم گردید. بناءً وقتی شنیدند سلطان مراد دوم در نزدیکی آن‌ها در شهر سلانیک است، تصمیم گرفتند نمایندگان خود را بفرستند. سلطان مراد دوم به رئیس نگهبانان خود دستور داد که به نمایندگان اجازه دهد وارد شوند؛ سپس توسط ترجمان به رئیس نمایندگان گفت: خوش آمدید، چه چیزی شما را به این‌جا کشانده؟ و چه می‏خواهید؟

رئیس گروه گفت: ای پادشاه بزرگ، آمده‌ایم از شما کمک بخواهیم، ما را ناامید مساز.

-          چطور می‏توانم با شما کمک کنم؟

-          سرورم، امیران‏مان بر ما ظلم می‏کنند و ما را مانند بردگان به خدمت گرفته، اموال‏مان را غصب می‏کنند و سپس ما را به جنگ می‏برند.

-          چه کاری می‏توانم برای‌تان انجام دهد؟ این مشکلی در میان شما و امیران تان است.

-          ای پادشاه، ما مسلمان نیستیم؛ بلکه بر دین مسیح هستیم، اما از عدالت مسلمانان بسیار شنیده ایم، و این‌که بر رعیت ظلم نمی‏کنند و کسی را مجبور به پذیرش دین‏شان نمی‏سازند و هر صاحب حقی در نزد آنان حق خودش را دارد. ما این را از سیاحان و تاجرهایی شنیده ایم که مملکت شان را دیده اند، از این رو، امیدواریم ما را مشمول رعایت و مهربانی خود بگردانید و بر سرزمین مان حکم‏فرما شوید تا از دست حکام ظالم خود نجات یابیم.

سپس کلید طلایی شهر را به او تقدیم کردند و سلطان، خواستۀ مردم شهر یانیا را پذیرفت و یکی از فرماندهان خود را در رأس یک لشکر به سوی آن شهر فرستاد و طبق معمول آن شهر را فتح نمودند و عدل و انصاف را در آن شهر فراگیر ساخته و زندگی خوب و آرامی ایجاد کردند. این چیزی است که در گذشته وجود داشت و با اذن الله سبحانه وتعالی به زودی با تأسیس خلافت راشدۀ دوم،  بر منهاج نبوت نزدیک خواهد بود:

﴿إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ 1))وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا (2)فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا﴾ [نصر: 1-3]

ترجمه: چون یاری الله و پیروزی فرا رسد، و ببینی که مردم دسته‏دسته در دین الله درآیند. پس به ستایش پروردگارت نیایشگر باش و از او آمرزش خواه که وی همواره توبه‏پذیر است.

نویسنده: استاد ابراهیم مشرف

مترجم: طه خالد

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه