چهارشنبه, ۱۵ رجب ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۵/۰۱/۱۵م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
اسلام به پیش‌رفت فناورانه/تکنولوژیکی معنی می‌بخشد
بسم الله الرحمن الرحيم

اسلام به پیش‌رفت فناورانه/تکنولوژیکی معنی می‌بخشد

(ترجمه)

فرود بر فراز ماه توسط هند در ۲۳ اوت/آگست، از جمله دستاوردهای فناورانه/تکنولوژیکی در طول قرن گذشته در سراسر جهان به شمار می‌رود. جهان هرازچندگاهی شاهد این گونه پیشرفت‌های فناورانه بوده است. با این حال، علی‌رغم این گونه پیشرفت‌های فناورانه، وضعیت مردم در سراسر جهان آهسته آهسته در حال وخیم‌تر شدن است. مردم در سراسر جهان با مسائل اساسی از جمله؛ نابسامانی غذایی، عدم ثبات سیاسی، امنیت ناپای‌دارجهانی، تحریم‌های اقتصادی، بی‌عدالتی، فساد، فروپاشی خانوادگی، استثمار استعماری، تبعیض نژادی، بیماری‌های روانی و ... روبرو هستند.

احتمال می‌رود، هند بعد از فرود بر فراز ماه، در فرود به مریخ اقدام کند، اما با این حال، تا هنوز نتوانسته مردمش را از جاده‌ها و خیابان‌های کثیف و پرجمعیت نجات دهد، یا اپیدمی تجاوزجنسی را متوقف نماید. آمریکا باتوجه به چندین شرکت تریلیون دالری می‌تواند به پیش‌رفت‌های بیشتری دست یابد، ولی نمی‌تواند مشکل رشد تورم و رکود افتصادی دوره‌ای را که مردمش را با قرار دادن بر گودال بردگی اقتصادی که بدبختی فراوانی را برای‌شان به ارمغان می‌آورد، حل نماید.  چین ممکن است تولید ناخالص‌اش را با استفاده از تولیدات فناورانه افزایش دهد، اما مردمش به عنوان نیروی کار سوم جهان هم‌چنان در رنج و زحمت قرار دارند. روسیه ممکن است به ساخت موشک‌های هایپرسونیک (مافوق صوت) ادامه دهد، اما نمی‌تواند امنیت جهانی را تضمین کند. خلاصه کلام، پیشرفت‌های فناورانه به تنهایی نمی‌تواند به عنوان راه‌حل برای مسائل اساسی انسان‌ها در سراسر جهان ایفای وظیفه کند.

پیشرفت فناورانه بدون یک ایدیولوژی و روش زندگی سالم، فاقد ‌معنی‌ست. ایدیولوژی عبارت از چیزی‌ست که هدف اساسی زندگی بشر را تعریف و رهبری می‌کند که مبتنی بر آن آرزوهای انسان در زندگی را شکل می‌دهد. این مسئله باعث می‌شود که پیشرفت فناورانه به منظور پیگیری آرزوهای زندگی باتوجه به حاکمیت ایدیولوژی، صورت می‌گیرد. از همین خاطر، پیشرفت فناورانه به شدت با ایدیولوژی مرتبط و تابع آن می‌باشد.

ایدیولوژی ناقص سرمایه‌داری غربی منجر به پیشرفت فناورانه شده است که با آرزوهای نادرست زندگی همراست. از همین خاطر، از مسائل اساسی زندگی بشر تهی شده است. در واقع، پیشرفت فناورانه کنونی در نهایت بر محور منافع نخبگان محدود سرمایه‌دار می‌چرخد، در حالی‌که منافع جمعیت‌ها و توده‌ها را به حال خود رها می‌کند. آنچه که به دست جمعیت‌ها می‌رسد، چیز دیگری نیست، جز قطره‌ای ناچیزی‌که آن‌هم بر محور نظام زندگی سرمایه‌داری می‌چرخد.

ایدیولوژی اسلامی علی‌رغم این‌که یک دید صحیح به زندگی بشر ارائه می‌دهد، هدف زندگی را به عنوان اطاعت از الله سبحانه وتعالی و دستیابی به رضایت او تعریف می‌کند تا رستگاری دنیا و آخرت را در پی داشته باشد. نظام زندگی که از ایدیولوژی اسلامی منشأ می‌گیرد، هم‌چنین بر محور خدمت به این هدف زندگی می‌چرخد.

باتوجه به این، تمام منابع جهان در اختیار انسان‌ها قرار می‌گیرد تا در جهت خدمت به هدف زندگی که اسلام تعریف کرده، مورد استفاده قرار گیرد. پیشرفت فناورانه از همین لحاظ، برای کمک به مردم در جهت برآورده کردن هدف زندگی آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در طول تاریخ اسلام، از پیشرفت فناورانه همیشه به صورت بی‌طرفانه و هدفمندانه برای خدمت به مردم استفاده شده است. دانشمندان، مهندسان/انجنیران و طراحان/دیزاینر‌های مسلمان، زمینه‌های کاملاً جدیدی از علوم را کشف کردند که به عنوان پایه‌های پیشرفت فناورانه معاصر از آن استفاده به عمل می‌آید.

بناءً، زمان آن فرا رسیده که مبتنی بر اهداف درست، به پیشرفت‌های فناورانه بپردازیم تا با حل مسائل اساسی زندگی انسان‌ها برای شان مصدر خدمت شده و در جهت رسیدن به هدف درست و معقول زندگی تعریف شده توسط ایدیولوژی اسلام راه روشن را برای شان نشان داده و کمک شان کنیم. این مهم تنها و تنها در تحت حاکمیت دولت خلافت اسلامی بر منهج نبوت امکان‌پذیر است و بس، که تنها به تمرکز روی تطبیق ایدیولوژی اسلامی با استفاده از پیشرفت فناورانه مورد نیاز می‌پردازد و این یگانه چیزی است که می‌تواند بشر را از گودال استکبار و بدبختی به سوی ساحل نجات سوق دهد.

الله سبحانه وتعالی می‌فرماید:

﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ﴾ [رعد: 11]

ترجمه: بی‌گمان، الله (سبحانه وتعالی) حالتی قومی را تغییر نمی‌دهد تا زمانی‌که آن‌ها خودشان در نفس‌های شان تغییر ایجاد کنند.

طبری در تفسیر این آیه می‌فرماید: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ﴾؛ بی‌گمان، الله سبحانه و تعالی حالتی قومی را تغییر نمی‌دهد، از عافیت و نعمتی که در آن قرار دارند، آن‌ها را محروم کرده و هلاک شان می‌کند. ﴿حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ﴾؛ تا زمانی‌که آن‌ها خودشان در نفس‌های شان تغییر ایجاد کنند، به دلیل ظلم و ستم شان به یکدیگر و تجاوز علیه یکدیگر، عذاب و تغییر الله (سبحانه و تعالی) بر بالای شان اتفاق می‌افتد.

نویسنده: علی طارق

برای دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب‌التحریر

مترجم: حذیفه مستمر

11 صفر 1445 هـ.ق.

یک‌شنبه 27 اوت/آگست 2023م.

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه