شنبه, ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۳م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
پشت پرده‌ای پرتاب "مادر بمب‌" از سوی مادر تروریزم
بسم الله الرحمن الرحيم

پشت پرده‌ای پرتاب "مادر بمب‌" از سوی مادر تروریزم

عصر پنجشبنه، ولسوالی اچین ننگرهار شاهد پرتاب  وحشتناک بمب 10 تنی مشهور به "مادر بمب‌" بود. وزارت دفاع امریکا گفته بمب GBU-43  که نیرومندترین بمب غیرهسته‌ای این کشور محسوب می‌شود، علیه شبکه‌ای از تونل‌های داعش در ولسوالی اچین ننگرهار استفاده شده است. بنا به گفته‌ی سخنگوی نیروی هوایی امریکا، این اولین بار است از این نوع "مادر بمب" در عملیات نظامی استفاده می‌شود. این بمب از یک هواپیما بر فراز تونل‌های داعش رها شده است.

گفته می‌شود هزینه ساخت این "مادر بمب" 16 میلیون دالر است و با پرتاب آن 30 داعشی کشته شده؛ یعنی نیم میلیون دالر در ازای کشته شدن هر داعشی.

البته استعمال بمب‌های چند تنی مورد جدیدی در افغانستان نیست. در چهار دهه اخیر افغان‌ها شاهد استفاده بمب‌های سبک و سنگین زیادی بوده‌اند که باعث تلفات صدها هزار نفر گردیده است. همچنان این هم بار نخست نیست که امریکا سلاح‌های سنگین و کشنده‌ای خود را در لابرتوار افغانستان به آزمایش می‌گیرد، بلکه استفاده‌ای همچو بمب‌ها برای تضمین منفعت امریکا یک کار معمول می‌باشد. اوباما در هشت سال حکومتش در هر 20 دقیقه یک بمب بالای مسلمانان پرتاب نمود و سال گذشته، پرتاب بمب‌ از طیارات B-52 را در افغانستان آغاز کرد که تلفات مرگ‌بار غیرنظامی را در قبال داشت.

پرتاب بمب 10 تنی بالای مواضع داعش در شرق افغانستان از این یک ضربه تمام کننده و واقعی برای از بین بردن داعش باشد، بیشتر کار تبلیغاتی بوده است. زیرا اگر قرار بر این باشد که به پیکر داعش ضربات کوبنده وارد گردد، داعش پناهگاه‌های مجهزتری در عراق و سوریه در اختیار دارد که به مراتب قوی‌تر از از پناهگاه‌های این گروه در شرق افغانستان است؛ ولی آن پناهگاه‌ها مورد حمله قرار نگرفت. چون از دیدگاه نظامی پرتاب بمب 10 تنی بالای 30 داعشی هیچ منطق ندارد، بلکه یک پیام سیاسی خاصی را می‌تواند مخابره کند. این پیام این است که امریکا برای از بین بردن گروه داعش جدی و مصمم است، تا بدینوسیله افکار عامه را در سطح جهان، امریکا و افغانستان فریب دهد. چون این مسأله در میان افکار عامه عمیقاً شکل گرفته که داعش در سطح جهان از سوی امریکا ایجاد شده و برای رسیدن به اهداف خود از این حضور این گروه منحیث یک مهره استفاده می‌کند. بناءً پرتاب این "مادر بمب" می‌تواند افکار عامه را اغوا کند و این طور نمایان سازد که امریکا دشمن داعش است.

در کنار این، دونالد ترامپ، در بخشی از سخنرانی خود در جریان انتخابات ریاست جمهوری مدعی شده بود که برای نابودی داعش نقشه‌ای را آماده کرده که بر مبنای آن، در 30 روز نخست ریاست ‌جمهوری خود گروه داعش را کاملاً از بین خواهد برد. افزون برین، سخنگوی ناتو در افغانستان چند روز پیش اعلام کرد که سال 2017 میلادی سال پایان داعش خواهد بود. بناءً استفاده این "مادر بمب" بیشتر بخاطر تبلیغات است و نمی‌تواند نمایان سازد که امریکا علیه داعش واقعاً جدی است؛ زیرا سناریوی داعش یک سناریوی فرامنطقوی است که در منطقه‌ی ما توسط استخبارات امریکا، پاگستان و افغانستان بخاطر گسترش ناامنی‌ها به سمت روسیه و آسیای میانه بمیان آمده است و تا زمان رسیدن به این اهداف، این گروه به فعالیت‌هایش ادامه خواهد داد. حتی می‌تواند پرتاب این "مادر بمب" یک نقطه فشار بالای گروه داعش باشد تا پناهگاه‌های خود را از شرق افغانستان به سایر مناطق به خصوص شمال افغانستان انتقال و یا گسترش دهد.

در این مسأله اظهارات چند روز قبل زلمی خلیلزاد سفیر پیشین امریکا در افغانستان بحث برانگیز است. خلیلزاد گفته بود که شکست گروه داعش در عراق و سوریه قطعی است و عدم حاکمیت سراسری دولت در افغانستان باعث خواهد شد تا این گروه افغانستان را به عنوان مرکز بعدی خود انتخاب کنند. بناءً داعش در افغانستان نفوذش را گسترش می‌دهد، هر چند بزرگنمایی از فعالیت‌های داعش توسط دولت افغانستان صورت می‌گیرد.

اما آنچه مایه تأسف است تلفات غیرنظامیان و پیامدهای استفاده این "مادر بمب" بالای مردم محل است. این در حالی‌ست که حُکام مزدور و خوابیده‌ی ما یکی آن چرت و فکرش انتخاب رنگ دریشی است و دیگری بالای "چهارچوب" های خیالی فکر می‌کند، و در قبال این حادثه موقف بسیار ذلیلانه را از خویش به نمایش ‌گذاشتند و بی‌شرمانه با افتخار ادعا کردند که پرتاب بمب در هماهنگی با آنها صورت گرفته است و آنها در جریان این پرتاب بمب امریکا بوده‌اند. هرچند، رسانه‌های امریکایی ادعا می‌کنند که دولت افغانستان از طریق رسانه‌ها از پرتاب این بمب آگاه گردیده است.

افزون برین، پرتاب این "مادر بمب" در حال و هوایی که روسیه در مسکو میزبان نشست صلح در مورد افغانستان است چه پیامی می‌تواند داشته باشد؟

پرتاب این بمب می‌تواند یک پیام اساسی را برای روسیه می‌تواند مخابره کند که امریکا در افغانستان برای از بین بردن داعش تلاش می‌کند و از همین‌رو برای از بین بردن پناهگاه‌های این گروه، بمب 10 تنی را پرتاب نموده است. پس روسیه نباید نگران گسترش داعش در افغانستان باشد و دست به تحرکات و مداخلات سیاسی و نظامی در افغانستان بزند و اجماع‌های منطقوی را برای مشروعیت مداخلاتش در افغانستان برگزار کند.

اما آن‌چه برای ما مهم است که امت اسلامی بیشتر از نود سال است که آزمایشگاه تیوری‌ها، نظام‌ها و سلاح‌های سبک و سنگین قدرت‌های بزرگ استعماری قرار گرفته است. در این آزمایشگاه نه تنها مفکوره‌هایی فاسد که بشریت را به بحران و فساد کشانیده به معرض آزمایش قرار داده‌اند، بلکه به محل تقابل قدرت‌های استعماری و لابرتوار سلاح‌های سبک و سنگین قرار گرفته است. البته تلفات بمب‌های فکری امریکا [دموکراسی، حقوق بشر، جامعه مدنی] به مراتب پر هزینه‌تر و پر تلفات‌تر از بمب‌های نظامی است. پس این مسئوليت ما و نسل ماست تا با تأسیس مادر فرض‌ها [خلافت بر منهج نبوت] به این آزمایشگاه نقطه‌ی پایان بگزاریم.

وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قَالُوا إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَٰكِن لَّا يَشْعُرُونَ [البقره: 11-12]

و هنگامی که به آنان گفته شود: «در زمین فساد نکنید» می‌گویند: «ما فقط اصلاح‌کننده‌ایم! آگاه باشید! اینها همان مفسدانند؛ ولی درک نمی‌کنند.

مصدق سهاک

عضو دفتر مطبوعاتی حزب‌التحریر ـ ولایه افغانستان

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه