- مطابق
سفر بلنکن به چین
(ترجمه)
پرسش:شبکۀ تلویزیونی جهانی چین (CGTN) به تاریخ 30 جون 2023م با نشر خبری گفت: «وزارت خارجۀ چین از ایالات متحده به خاطر اظهارات غیر مسؤولانه آن در خصوص روابط دو جانبه انتقاد نمود. پیش از آن، انتونی بلنکن، وزیر خارجۀ امریکا در مصاحبهیی گفته بود که واشنگتن به دفاع از منافع خاص خود ادامه خواهد داد و بدون درنظرداشت اختلافات میان دو طرف، به اظهارات واقدامهایی که چین دوست ندارد، نیز ادامه خواهد داد. وزارت خارجۀ چین از این اظهارات انتقاد نمود.»
همچنین باید گفت که شبکۀ "العربیة" یک هفته پیش از آن به تاریخ 23 جون 2023م با نشر خبری گفته بود: «یکی از انتظارها از سفر بلنکن این است که جانیت یلین، وزیر خزانهداری امریکا به زودی در یک سفر رسمی عازم چین گردد. همچنین انتظار میرود جینا ریموندو، وزیر تجارت و نیز جان کری، نمایندۀ بایدن در امور مربوط به آب و هوا در سفرهایی به چین بروند. احتمالاً شی جین پنگ، رئیسجمهور چین نیز در ماه نومبرِ پیش رو وارد "سانفرانسیسکو" شود تا در نشست همکاریهای اقتصادی آسیا و بحر آرام شرکت نماید و ممکن است در آنجا با بایدن دیداری داشته باشد.»
انتظار میرفت روابط چین و ایالات متحده پس از سفری که بلنکن به تاریخ 18-19 ماه جون 2023م به چین داشت، بهبود یابد، نه اینکه تنشها مجدداً بالا گیرد! پس آیا سفر بلنکن به چین مثمر نبوده و یا این سفر یک سفر نمادین بوده است؟ از طولانی شدن پرسش معذرت میخواهم و جزاکم الله خیراً!
پاسخ:
برای روشن شدن پاسخ به بررسی امور زیر میپردازیم:
اول: پیشینیۀ اوضاع در خصوص سفر بلنکن به چین:
وضعیت روابط میان امریکا و چین تا حدودی تنشآلود است و این تنشها حد اقل به زمان شروع جنگ تجارتی بر میگردد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری قبلی امریکا به راه انداخت؛ چنانچه حکومت امریکا در آن زمان محدودیتهای گوناگونی را بالای تجارت و تولیدات چین وضع نمود و مالیات سنگین گمرکی بالای برخی از کالاهای چین گذاشت. برخی شرکتهای چینی مانند شرکت "هاوایی" و رئیسان آن را نیز تحریم نمود. حکومت بایدن نیز این سیاستها را ملغا نکرد و حکومت چین سیاستهای شبیهی را در برابر امریکا پیش گرفت. این امور به تنهایی کافی است که روابط میان این دو دولت تنشآلود شود.
2. چینیها مدتهاست تلاش دارند بر اساس چشمانداز 2025 چین، در زمینۀ تکنالوژی خودکفا شوند و طریقۀ تعامل امریکاییها با شرکت هواوی و سایر شرکتهای چینی، تلاش چین برای خودکفا شدن در زمینۀ تکنالوژی را شدت بخشید، چنانچه تنشها چین را وادارد نمود برای ساخت تراشههای سیلیکونی مخصوص خود دست به کار شود. تحلیلگران امریکا پیشبینی میکنند که شرکتهای چینی بتوانند در جریان پنج الی هفت سال آینده در زمینۀ صنعت تراشههای مذکور خودکفا شوند. تمام این موارد، رقابتی را میان این دو دولت به وجود میآورد که بیشتر به یک برخورد شباهت دارد.
3. در عرصۀ نظامی و امنیتی، میدانیم که در ماه فبروری گذشته، یک بالون چینی در حریم هوایی امریکا به گشتزنی پرداخت که گمان میرود بالون تجسسی بوده، هرچند چین این ادعا را رد کرد، اما این مسأله باعث شد سفر بلنکن به پکن که قرار بود در ماه فبروری گذشته صورت گیرد، لغو شود. سپس مانورهای کشتیهای جنگی چین در تنگۀ تایوان صورت گرفت که امریکا نیز در واکنش به آن، ماه گذشته توسط ناو هواپیمابر خود در تنگۀ مذکور، مانوری را انجام داد و بحر جنوبی چین را بخشی از آبهای آزاد بینالمللی خواند. همچنین در ماه اخیر بود که یک طیاره/هواپیمای جنگی چین خود را به طیارههای امریکایی نزدیک نمود و به این ترتیب، فضا میان دو دولت تنشآلود گردید. این چنین بود که سفر بلنکن در آن زمان صورت نگرفت.
4. امریکا برای در تنگناه قرار دادن چین، توافقنامههای نظامی و امنیتی متعددی را امضا نموده و ادارۀ حکومت بایدن یک سلسله سیاستهای جدیدی را به این هدف روی دست گرفته، به شمول پیشگامیهایی به هدف رویارویی نظامی با چین، مخصوصاً موافقتنامۀ "اوکوس" AUKUS که با آسترالیا و انگلیس امضا نموده و نیز گفتگوی امنیتی چهار جانبه موسوم به "کواد" با آسترالیا، هند و جاپان، به علاوۀ تلاشها برای گسترش نقش ناتو در آسیا. همچنین امریکا معاهدۀ استفاده از پنج پایگاه اضافی نظامی را با فلپین امضا نمود و به این ترتیب پایگاههای نظامی امریکا در فلپین به نه پایگاه رسید و موافقتنامههای دیگری از این قبیل.
دوم: سفر بلنکن به چین یک سفر نمادین نبود؛ بلکه سفری با اهداف مختلف:
1. تلاش برای کاهش تنشهای ناشی از مسایل قبلی، چنانچه در بیانیۀ منتشر شده از وزارت خارجۀ امریکا توضیح داده شد که هدف از این سفر این است که کانال ارتباطی میان دو دولت برای ایجاد تفاهم دو جانبه بازگشایی گردد، همچنین گشودن کانال تماس میان نظامیان دو کشور و نیز باز نمودن فرصتهای بیشتر همکاریهای دو جانبه و تقویت آن میان دو دولت. از این بیانیه همچنین بر میآید که سفر بلنکن یک سلسله اهدافی را محقق نموده، اما در ایجاد ارتباط میان نظامیان دو طرف ناکام بوده.
2. نشریۀ شرق اوسط به تاریخ 19 جون2023م نوشت: «هرچند رهبر چین برای ابراز رضایت خود از دیدار 35 دقیقهیی با بلنکن، عبارتهای مثبت و خوشبینانهیی را به کار برد، اما با وضوح گفت که پکن گشودن چینلهای تماس نظامی با واشنگتن را رد نمود. باید گفت که این مسأله برای ادارۀ بایدن، رئیسجمهور امریکا از جملۀ اولویتها به شمار میرود و یکی از اهداف اصلی و اساسی سفر بلنکن بود. با وجود آن هم، نشست هیأت دو دولت در سالون بزرگ "ملت" بیانگر این بود که دو کشور نمیخواهند روابط خود را به مرز دشمنی آشکار برسانند و هردو طرف میدانند که رقابت و تلاشهای دیپلوماتیک شان، عاری از خطرهایی بزرگ نامرئی نیست.»
3. روزنامۀ مذکور افزود: «بلنکن پس از دو روز دیدارهای مختلف با مسئولین بلندپایۀ چین گفت که ایالات متحده اهداف مشخصی برای این سفر تعیین نموده و این اهداف را براورده. وی اشاره نمود که او موضوع تماسهای نظامی را "به گونۀ مکرر" مطرح نموده. وی افزود: "بسیار ضرور است که چنین تماسهایی با هم داشته باشیم. این مسألهیی است که کار بالای آن را ادامه خواهیم داد." این تلاشها از سال 2021م آغاز گردید؛ زمانیکه چین درخواست وزارت دفاع امریکا، "پنتاگن" برای انجام گفتگو با مسئولین نظامی بلند رتبه چین را بیش از ده بار رد نمود، اما با وجود آن هم، بلنکن مناقشههای قبلی خود را با مسئولین بزرگ چین "صریح و سازنده" خواند.» (منبع: روزنامۀ شرق اوسط، 19 جون 2023م).
4. به این ترتیب، «یکی از قضایای اساسی که میان ایالات متحده و چین لاینحل باقی ماند، همانا ازسرگیری تماسهای نظامی میان دو طرف بود و تماسها میان مسئولین نظامی عالی رتبۀ دو طرف همچنین متوقف میباشد. دو حادثۀ اخیر نگرانیهایی را برانگیخته مبنی بر اینکه ممکن است روابط دو طرف به کشمکش بینجامد، چنانچه چین اخیراً پیشنهاد دیدار لوید اسوستن، وزیر دفاع امریکا با لی چانگفو، وزیر دفاع چین در سنگاپور را نپذیرفت. بلنکن گفت که هرچند او نیاز به گشودن چنین چینلهای ارتباطی را "مکرراً" در نشستهایش مطرح نموده، اما "پیشرفتهای فوری به دست نیامده". وی افزود: چین در حال حاضر درخصوص پیشرفت در این مسأله موافقت نکرده. فکر میکنم این مشکلی است که باید کار بالای آن را ادامه دهیم. وی همچنین گفت: بسیار مهم است که این چینلهای ارتباطی را بگشاییم.» (منبع: سی ان ان، 19 جون 2023م)
5. شکی نیست که سفر بلنکن تا حدودی پیشرفتهایی هم داشته، اما چنان که خودش گفت؛ این پیشرفت چندان آسان هم نبود. بلنکن پیش از ترک چین گفت: «رابطه در مرحلۀ عدم ثبات قرار داشت و دو طرف به اهمیت کار برای تحقق ثبات این رابطه پی بردند. وی افزود: اما این پیشرفت دشوار است و وقت زیادی میطلبد. این کار یک سفر یا یک دیدار و یک گفتگو نیست. امید و انتظار من این است که روابط بهتری خواهیم داشت و مشارکت بهتری در آینده خواهیم داشت. وی افزود: مسئولین امریکا به دستاوردهای بزرگ امیدوار نبودند، اما امیدوار بودند این سفر بلنکن، راه را به جانب دیدارهای دوجانبه بگشاید، به شمول سفرهای احتمالی جانیت یلین وزیر خزانهداری و جینا ریموندو وزیر تجارت. امیدوار بودیم این سفر، راه را برای دیدار شی جین بنگ و بایدن در سال جاری هموار نماید». (منبع: رویترز، 20 جون 2023م)
6. در خصوص جنگ اوکراین، الجزیره نت با نشر خبری گفت: «بلنکن از پیشنهادهای چین برای تأمین صلح دایمی در اوکراین استقبال نمود و گفت که چین تأکید نمود که هیچ کمکی برای روسیه در جنگ علیه اوکراین نکرده و اشاره نموده که از "دخالت شرکتهای چینی در این مسأله" نگران است.» (منبع: الجزیره نت، 19 جون 2023م)
بلنکن گفت: چین به ایالات متحده و دولتهای دیگری اطمینان داده که هیچ گونه کمک ویرانگری برای روسیه نفرستاده و ما هیچ دلیلی را مشاهده نکرده ایم که با این ادعا در تناقض باشد. هرچند وی اشاره نمود به این که تطمینات چین همپای اظهارات مکرری به پیش میرود که در هفتههای اخیر منتشر گردیده.» (منبع: سی ان ان، 19 جون 2023م).
7. در موضوع تایوان، روزنامۀ شرق اوسط با نشر خبری گفت که وزیر چین «یکبار دیگر و با شدت تمام از موقف کشورش در خصوص قضیۀ تایوان دفاع نمود و از آنچه که پکن نزدیک شدن مستمر واشنگتن در سالهای اخیر با نیروهای تایوانی وابسته به حزب موافق با استقلال این جزیره یاد نمود. وزارت خارجه به نقل از شین گانگ گفت: مسألۀ تایوان در لیست اساسیترین منافع جوهری چین قرار دارد و نیز این مهمترین و خطرناکترین مسأله در روابط چین و امریکا به شمار میرود. وی تأکید نمود که: چین، ایالات متحده را تشویق میکند به مفکورۀ "چین واحد" احترام بگذارد، یعنی نباید با تایوان روابط رسمی داشته باشد و به عدم حمایت از جدایی طلبان تایوان نیز پایبند باشد. وانگ یی، رئیس مسئولین امور خارجۀ چین نیز به نوبۀ خود در خطاب به وزیر خارجۀ امریکا تأکید نمود که کشورش "در خصوص تایوان هرگز کوتاه نخواهد آمد.» (منبع: شرق میانه، 19 جون 2023م)
بلنکن نیز به نوبۀ خود گفت: «کشورش از استقلال تایوان حمایت نمیکند و انتظار دارد این قضیه به گونۀ مسالمتآمیز حل و فصل گردد. وی اشاره نمود که توافق آنان با چین "مبتنی بر جستجوی راهحل مسالمتآمیز در خصوص اختلافات مربوط به تایوان میباشد" و اینکه ما از چین واحد حمایت میکنیم.» (منبع: الجزیره نت، 19، جون 2023م) سایت بی بی سی به نقل از بلنکن گفت: «در خصوص فعالیتهای تحریکآمیز برای چین در تنگۀ تایوان، نگرانیهای روزافزون وجود دارد، اما تکرار نمود که ایالات متحده از استقلال تایوان حمایت نمیکند. او میگوید که اگر در خصوص تایوان بحرانی وجود داشته باشد، احتمال دارد منجر به بحران اقتصادی گردد که سراسر جهان را فراگیرد. وی اشاره نمود که 50% کشتیهای تجارتی روزانه از تنگۀ تایوان میگذرد و 70% صادرات أشباه الموصلات semi conductor در تایوان ساخته میشود.» (منبع: بی بی سی، 19 جون 2023م)
سوم: از تمام آنچه گفته شد، چنین بر میآید:
1. در موقف امریکا در قبال تایوان تغییری به چشم نمیخورد، چنانچه امریکا استقلال تایوان را به رسمیت نشناخته. "جهت معلومات باید گفت که 15 دولت به شمول واتیکان، تایوان را به عنوان دولتی مستقل به رسمیت میشناسند". هرچند ایالات متحده رسماً تصمیم نگرفته تایوان را به رسمیت بشناسد، اما در عمل با تایوان به عنوان دولتی مستقل تعامل مینماید، چنانچه امریکا عملاً یک دفتر رسمی در "تایپیه" دارد که مانند سفارت امریکا عمل میکند و امریکا چندین توافقنامۀ دفاعی با تایوان بسته و بر اساس آن؛ انواع سلاحهای پیشرفته را در اختیار آن قرار میدهد و سایر انواع کمکها.
همچنین امریکا به صراحت گفته که در صورت تهاجم نظامی چین به تایوان از آن دفاع خواهد نمود. چنانچه جو بایدن، رئیسجمهور امریکا در ماه می سال گذشته این مسأله را با تأکید یاد نموده و هشدار داد که «چین در مسألۀ تایوان با آتش بازی میکند و متعهد شد که برای حمایت از این جزیره در برابر تهاجم، مداخلۀ نظامی خواهد کرد.» (منبع: بی بی سی، 23 می 2022م)
2. بدون شک این سفر و "دستاوردهای" آن برای آرام نمودن تنشها میان دو کشور کافی نیست، اما میتواند شروع موقتی به جانب این آرامی و نیز مقدمهیی برای سفرهای بعدی باشد. چنانکه در پرسش نیز گفته شد؛ یکی از انتظارها از سفر بلنکن این بود که جانیت یلین، وزیر خزانهداری امریکا به زودی در یک سفر رسمی عازم چین گردد. ممکن است جینا ریموندو، وزیر تجارت و نیز جان کری، "نمایندۀ بایدن در امور آب و هوا" نیز در یک سلسله سفرهایی به چین بروند، زیرا این دو مسئول پیشبرد قضایی میباشند که منافع مشترک چین و امریکا را با هم پیوند میدهد. احتمال میرود شی جین پنگ نیز در ماه نومبر پیش رو برای حضور در نشست همکاریهای اقتصادی آسیا و بحر آرام به "سانفرانسیسکو" برود و در آنجا ممکن است با بایدن دیدار نماید.
اما اینها همه بدان معنا نیست که دروازۀ تنشها میان دو کشور بسته شده و دروازۀ آرامی دائمی در روابط این دو دولت گشوده شده. چنین چیزی بعید به نظر میرسد، زیرا منافع آنها مختلف و متفاوت است؛ چنانچه همپیمانان امریکا در اطراف چین موقعیت دارند، مانند جاپان، کوریای جنوبی و فلپین. در عین حال مسألۀ تایوان نیز مطرح است. پس تمام این موارد مانع بسته شدن دروازۀ تنشها خواهد شد و این دروازه "نیمهباز" باقی خواهد ماند، تا زمانیکه مجدداً بر اساس منافع دو دولت کاملاً باز شود...
3. اما یکی از اهداف مهم این سفر که براورده نشد، این بود که امریکا میخواست چینل تماس میان نظامیان چینی و امریکایی را باز کند و این کار را به اهدافی شبیه به تجسس انجام میداد. اما انگار چین به این هدف پی برده و به همین دلیل با قاطعیت تمام با چنین چینلی مخالفت کرد و این مخالفت، بلنکن را خشمگین نمود، هرچند خشماش را با صراحت ابراز نکرد، اما در سخنان و اظهاراتاش به صراحت معلوم بود. چنانکه در فوق بیان شد و اینک یکبار دیگر آن را بیان مینمایم:
«هرچند رهبر چین برای ابراز رضایت خود از دیدار 35 دقیقهیی با بلنکن، عبارتهای مثبت و خوشبینانهیی را به کار برد، اما با وضوح گفت که پکن گشودن چینلهای تماس نظامی با واشنگتن را رد نمود. باید گفت که این مسأله برای ادارۀ بایدن رئیسجمهور امریکا از جملۀ اولویتها به شمار میرود و یکی از اهداف اصلی و اساسی سفر بلنکن بود.»
«بلنکن پس از دو روز دیدارهای مختلف با مسئولین بلندپایۀ چین گفت که ایالات متحده اهداف مشخصی برای این سفر تعیین نموده و این اهداف را براورده. وی اشاره نمود که او موضوع تماسهای نظامی را "به گونۀ مکرر" مطرح نموده. وی افزود: «بسیار ضرور است که چنین تماسهایی باهم داشته باشیم. این مسألهیی است که کار بالای آن را ادامه خواهیم داد.»
دو حادثۀ اخیر نگرانیهایی را بر انگیخته مبنی بر اینکه ممکن است روابط دو طرف به کشمکش بینجامد، چنانچه چین اخیراً پیشنهاد دیدار لوید اسوستن، وزیر دفاع امریکا با لی چانگفو وزیر دفاع چین در سنگاپور را نپذیرفت. بلنکن گفت که هرچند او نیاز به گشودن چنین چینلهای ارتباطی را "مکرراً" در نشستهایش مطرح نموده، اما "پیشرفتهای فوری به دست نیامده". وی افزود: چین در حال حاضر درخصوص پیشرفت در این مسأله موافقت نکرده. فکر میکنم این مشکلی است که باید کار بالای آن را ادامه دهیم. وی همچنین گفت: بسیار مهم است که این چینلهای ارتباطی را بگشاییم.»
4. به نظر میرسد این موقفهای چین در ذهن بلنکن معلق باقی مانده، زیرا وی نتوانست در زمینۀ تماسهای نظامی دستاوردی داشته باشد و به همین دلیل بود که اظهارات اخیرش، که در پرسش آمده بود، مطرح گردید. این اظهارات وی را سایت انترنتی "سبأ" نیز به تاریخ 29 جون 2023م منتشر نمود: «شینخوا، آژانس جدید خبری چین به نقل از ماو نینگ سخنگوی وزارت خارجۀ چین در واکنش به اظهارات انتونی بلنکن وزیر خارجۀ امریکا گفت: اختلافات میان ایالات متحده و چین برای کسی پوشیده نیست. وی افزود: اظهار نظرها و اقداماتیکه ایالات متحده داشته، قواعد اساسی حاکم بر روابط بینالمللی را نقض میکند. وی به شدت از مخالفت کشورش با این قضیه یاد نمود.»
الله قوی و عزیز چه راست میفرماید: ﴿وَكَذَلِكَ نُوَلِّي بَعْضَ الظَّالِمِينَ بَعْضاً بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ؛ و این چنین بعضی از ستمکاران را بر بعضی دیگر به [سزای] آنچه میکردند، مسلط میگردانیم.﴾ [انعام: 29]، ﴿وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُون؛ و کافران خود ظالم اند.﴾ [بقره: 254]
15 ذوالحجة 1444هـ.ق.
3 جولای 2023م.
مترجم: عبدالله دانشجو