- مطابق
آلمان و فرانسه هشدار میدهند که ملیگرائی اقتصادی ترامپ منجر به جنگ میشود
(ترجمه)
دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا در آغاز ماه جون سال جاری بر واردات فولاد و آلومینیوم اتحادیۀ اروپا، تعرفههای سنگینی را وضع نمودهاست، و در مقابل اتحادیۀ اروپا نیز در ۱۴ جون به اتفاق آرا از برنامۀ اعمال تعرفههایی به ارزش ۳.۳ میلیارد دالر بر تولیدات امریکا پشتیبانی نمودهاست؛ طوریکه روز بعد، ترامپ از "امانویل مکارون" رئیس جمهور فرانسه، خواست که اتحادیۀ اروپا را به مذاکره در کاهش موانع تجاری وادار نماید؛ اما اتحادیۀ اروپا در عوض"دروازۀ مذاکرات را بسته است". دونالد تاسک رئیس شورای اتحادیۀ اروپا، در ماه گذشته گفت: «اتحادیۀ اروپا آماده است تا در مورد مشکلات تجاری صحبت و با دوستان امریکایی خود تجارت را از سرگیرد، تنها در صورتیکه ایالات متحده تصمیم خویش را به معافیت نامحدود از تعرفههای فولاد و آلومینیوم، ارائه بدارد.»
این گیر وبندها نشانگر اینست که اتحادیۀ اروپا و امریکا در آستانۀ یک دورۀ از عمل کردهای تلافیجویانۀ تجاری قرار دارند. صندوق بینالمللی پول میگوید: «این احتمال وجود دارد که جهان به دور از یک سیستم تجاری بازار آزاد، وضع ناعادلانه و خالی اصول و مقررات حرکت کند، موضوعیکه برای اقتصاد ایالات متحده و شرکای تجاری آن اثرات نامطلوب را در پی خواهد داشت.» رابطۀ تجاری اتحادیۀ اروپا و امریکا بزرگترین رابطۀ تجاری دوجانبه در جهان میباشد، عاید سالانۀ این دو شریک تجاری بالغ بر یک تریلیون دالر میباشد. با این هم ترامپ به تازگی بر واردات اروپا تعرفههایی را اعمال مینماید که روابط تجاری و دیپلوماتیک آن را در معرض خطر قرار میدهد؛ چنانچه بسیار دشوار است که نشست دولتهای عضو گروه هفت(G7) به هدفش نایل شود. در حدیکه رئیس جمهور فرانسه بعد از یک مشاجرۀ پیشیجویانه با ترامپ، پیام روشن و علامت واضحی را در دست امریکا گذاشت، مخصوصاً ترامپ که جملات بسیار رکیکی را به ماکرون گفت. همچنین "جاستین ترودو" نخست وزیر کانادا به نادرستی و ناکارائی توصیف شد. "پیترناوارو" مشاور تجاری کاخ سفید گفت: «برای ترودو جایگاه ویژهای در جهنم آمده شده است.»
ترامپ از طریق اعمال تعرفههای گمرکی بر واردات دولتهاییکه بیشترین صادرات را به امریکا دارند، میخواهد کسر تجاری کشورش را کاهش داده و ثروت آن را برایش بر گرداند. شعاریکه در انتخابات ۲۰۱۶م سر میداد و نیز اینکه در انتخابات پیش روی، با تأکید بیشتر وعده خواهد داد که از طریق کاهش کسر تجاری، بار دیگر امریکا را تبدیل به به بزرگترین اقتصاد جهانی مینماید. اما در مقابل دوستان و دشمنان در امریکا با صفکشی واحد، در برابر فشارهای ترامپ استادهگی کرده و به تعرفههای گمرکی آن دست رد میزنند. علاوه بر آن، تعرفههای متفق و منسجم اتحادیۀ اروپا به ارزش ۳.۳ ملیارد دالر بر واردات امریکا، به زودی در ماه آینده از راه خواهدرسید.
اتحادیۀ اروپا در این خصوص عملکرد ترامپ و شکایاتش را به سازمان تجارت جهانی پیش نموده؛ اما در پاسخ امریکا که غرورش حد مرزی ندارد، میگوید: «اگر سازمان تجارت جهانی شکایات اروپا را مورد تأیید قرار دهد، او از این سازمان بیرون خواهدشد.» این درحالی میباشد که اتحادیۀ اروپا در صورت کوتاه نیامدن امریکا، در نظر دارد که مجموعۀ دیگری از تعرفهها را به ارزش ۴.۳ میلیارد دالر مطرح کند.
همانگونه که نشست دولتهای گروه هفت جنایتکار، در هفتۀ گذشته نشان میداد، امریکا به دلیل دروازۀ باز تهدیدات وسلطهاش، خود را از عرصۀ جهانی منزوی میکند. درین نشست رهبرهای کشورهای عضو گروه هفت با یک موقف مقاومتگونۀ بیانیۀ مشترکی را درین خصوص ارائه دادند، اما ترامپ نظر خویش را تغییر و از امضای آن خودداری نمود. درین نشست ماکرون رئیس جمهور فرانسه گفت: «ملیگرائی اقتصادی ترامپ منجر به جنگ خواهد شد. دقیقاً همان وضعیتیکه در دهۀ سی اتفاق افتاد بود.» از طرف دیگر "هیکوماس" وزیر خارجه آلمان هشدار داد: «جهان بعد از جنگ جهانی دوم به خود نظمی ندیدهاست.» و اوخواستار "تعریف دوبارۀ روابط با امریکا شد: «سیاست انزوائی ترامپ باعث خلاهای بزرگ جهانی شده است. بنابر این پاسخ مشترک امروز ما به امریکا به معنی اروپای متحد میباشد.»
علاوه بر آن، "گرهارد هاندک" مدیرکل فدراسیون عمدهفروشی و تجارت خارجی آلمان(BGA) به خبرگزاری رویترز گفت: «تمام کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا مانند آلمان، که به شدت از این خلاف ورزی امریکا آسیب دیدهاست، به گونۀ بایدی آن از این تعرفههای سنگین متأثر نشدهاند، صفکشی اعضای اتحادیۀ اروپا با وجود منافع ملی متفاوت در میان ۲۷ عضو، به مدت زیاد طول خواهد کشید.»
پانزده دانشمند اقتصاد امریکائی-که در تمام ادارات ریاست جمهوری امریکا از جمهوری خواهان و دموکراتها به عنوان رؤسای سابق شورای مشاوران رئیس جمهور فعالیت داشتند- در مخالفت با تعرفههای گمرکی، در اولین باریکه پیشنهاد شدهبود، نامۀ مشترک را به این محتوا نوشتند: «ایالات متحده در حال حاضر دارای ۱۵۰ نوع مالیات گمرکی ضامن خسارات و پذیرای ورود سیل آسای فولاد، میباشد. بیشتر این امکان وجود دارد که افزایش تعرفهها، به روابط ما با دولتهای دوست صدمه زند. تجربۀ گذشته در خصوص اعمال تعرفههای اضطراری زمان ریاست بوش برفولاد، دلیل این نگرانی میباشد. افزایش تعرفهها در حال حاضر بیشتر صدمه را بر اقتصاد امریکا وارد مینماید.»
یکی از امضاء کنندهگان این بیانیه "آلن گرینسپن" رئیس فدرالی سابق ذخایر، منطق ملیگرائی اقتصادی ترامپ را مورد سوال قرارده گفت: «ما در لبۀ پرتگاه قرار داریم. من فکر میکنم که ما باید در خصوص این تعامل خود بسیار نگران باشیم، چون فرضیۀ اینکه بیگانهگان ما را بلعیده و متلاشی میکنند، گزافهگوئی بیش نیست.»
نویسنده: عبد الله روبين