چهارشنبه, ۲۵ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۷م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
سعودی در جنگ اقتصادی نفت داخل شده تا با عث کاهش بازار نفط گردد؛ چی کسی از این جنگ بهره می‌برد؟
بسم الله الرحمن الرحيم

سعودی در جنگ اقتصادی نفت داخل شده تا با عث کاهش بازار نفط گردد؛ چی کسی از این جنگ بهره می‌برد؟

(ترجمه)

به تاریخ 9 مارچ 2020م قیمت نفت به صورت بی‌سابقه‌ای در جریان چند دقیقه 30 فیصد تنزیل یافت. این تنزیل بعد از چند روز باعث خسارات زیادی در سطوح مختلف شد که چنین کاهشی را در طول چندین سال قبل از آن ندیده بودیم. یقیناً که این تنزیل قیمت نفت به معنی واقعی آن، شکست محسوب می‌گردد؛ زیرا معمول نیست که یک کالای تجاری در ظرف چند دقیقه ثلث قیمت خود را از دست بدهد. پس سوال است که عوامل کاهش و ورشکستگی این‌چنینی چی‌ می‌باشد؟

شکی نیست که انتشار ویروس کرونا و نگرانی بی‌سابقۀ جهان از این مرض باعث شد تا تقاضا و تولیدات نفت تنزیل پیدا کند؛ به دلیل این‌که اکثر دولت‌های جهان اقدامات را برای محدود ساختن سفر و حمل و نقل گرفتند، مخصوصاً چین که اقتصاد دوم جهان را تشکیل می‌دهد؛ کشوری‌که بزرگ‌ترین وارد کنندۀ نفت خام به حساب آمده و روزانه در حدود 10ملیون بشکه نفت استفاده می‌کند.

بی‌نتیجه ماندن توافق تنزیل تولیدات نفت بین سازمان "اوپک" و روسیه باعث شد تا قیمت نفت 10درصد کاهش یابد و در روز دوم آن 30 درصد قیمت نفت کاهش یافت، چنانچه سعودی تصمیم گرفت که قیمت نفت خود را کاهش داده و در ماه اپریل 2020م قیمت هر بشکه نفت نسبت به ماه مارچ شش دالر تقلیل یافت. این تصمیمی بود که منجر به کاهش قیمت نفت بیشتر از ده دالر در بازار گردید. علاوه بر آن‌که این تصمیم اشارۀ واضح بر جنگ نفت بین سعودی و روسیه است، مسأله‌ای ‌که باعث شد تا غوغا و عدم تسلط در بازار نفت و کاهش قیمت نفت را به صورت ناگهانی با خود داشته باشد.

قیمت یک بشکه نفت خام در ابتدای سال 2020م به 72 دالر رسیده بود؛ اما امروز کاهش 30 دالر از آن قیمت را مشاهده می‌کنیم؛ در حالی‌که احتمال می‌رود 20 دالر دیگر نیز کاهش یابد؛ یعنی سطح قیمت نفت به قیمت دهۀ هشتاد قرن گذشته برگشته و خسارات بی‌حد و مرزی به سعودی و دولت‌های تولید کنندۀ نفت وارد گردد. در سایۀ کاهش پیمان "اوپک" دولت‌های عضو "اوپک" روزانه بیشتر از نیم ملیارد دالر خساره می‌کنند؛ علاوه بر آن‌که شرکت" آرامکو" سعودی بیشتر از 300 ملیارد دالر را در جریان چند ساعت محدود از دست داده و قیمت طلا و پول‌های ثابت در برابر آن بلند رفته و هم‌چنان از این ناحیه خسارات پی‌درپی و بزرگ در سهام بازار جهانی وارد شده است.

پوتین رئیس جمهور روسیه از کاهش قیمت نفت توسط تولیدات کننده‌گان نفت به نفع امریکا اظهار نگرانی کرده، چیزی‌که او را وادار ساخت تا بگوید از اول ماه اپریل هر دولت به هر شکلی‌که می‌خواهد تولید نفت داشته باشد! پوتین به این نظر است که کاهش تولید نفت و سیاست محدود ساختن تولید نفت فرصت بزرگی برای شرکت‌های نفت شینی امریکا ایجاد می‌کند؛ زیرا این شرکت‌ها تولید نفت‌شان را زیاد نموده؛ در حالی‌که شرکت‌های روسی بر همان میزان نفت خود باقی می‌مانند. به دلیل عمل‌کرد به توافق‌نامۀ کاهش نفت که روسیه در دسمبر2016م با "اوپک" امضاء نموده بود، موضوعی‌که امریکا را کلان‌ترین تولید کنندۀ نفت جهان گردانید و انتظار می‌رود که روزانه در حدود 13 ملیون بشکه در ربع همین سال تولید کند.

کاهش تولید نفت روسیه به مثابۀ سیلی برای شرکت‌های تولید کنندۀ نفت شینی امریکا و کسانی است ‌که به طور مستمر نیاز به بلند رفتن قیمت نفت دارند. بناءً موقف روسیه از این جنگ واضح و معلوم است که هدف آن زدن تولید نفت امریکا است؛ اما سعودی از این بازی و از این جنگ با روسیه چی بهره می‌برد؟

به نظر می‌رسد که سعودی می‌خواهد بیشترین سهم تولید نفت را در بازار نفت داشته باشد؛ به همین دلیل تصمیم نمایشی به افزایش تولید و پائین آوردن قیمت نفت گرفت تا از این ناحیه حربۀ در وقت انتشار ویروس کرونا داشته باشد؛ وقتی‌که ویروس کرونا تقاضای نفت را در جهان پائین آورده است. البته مصرف تولید نفت در سعودی کم است و در نتیجه روسیه دو گزینه دارد: یا این‌که تولید نفت خود را با مصارف بیشتری گسترده‌تر ساخته و قیمت نفت را کاهش دهد که در این صورت بیشترین خساره متوجه پوتین شده و یا این‌که از موقف‌اش عقب‌نشینی کرده و باید در میز گفتگوهای"اوپک" برگشته و توافق‌نامه کاهش تولید نفت را دو باره قبول کند.

سعودی خود را در جنگ بازار نفت با روسیه دخیل ساخت؛ اما در قدم اول بیشترین استفاده را ترامپ رئیس جمهور امریکا از این جنگ برده و هرگز از این مسأله به تشویش نمی‌باشد؛ بلکه تنها این ورشکستگی بازار نفت را نگاه می‌کند. با این‌که بر شرکت‌های تولید کنندۀ نفت امریکائی فشار وارد می‌شود و حتی خیلی از این شرکت‌ها به افلاس مواجه شده و خسارۀ بزرگی در بازارشان وارد می‌شود؛ چنانچه این مسأله در سال 2014م اتفاق افتاد.

نقش "اوپک" در تأثیر قیمت نفت جهانی به خاطری است که بیشترین میزان تأثیر را در بلندبردن و کاهش تولید نفت در داخل و خارج دارند، مانند توافق‌نامه‌های بیرون از "اوپک" مثل روسیه. هم‌چنان مسألۀ مهم حمایت از تسلط دالر امریکائی در بازار نفت بعد از لغو توافق‌نامۀ "پترو دولار" می‌باشد؛ یعنی امریکا وقتی تجارت پترول را به دالر به حیطۀ خود گرفت؛ گویا وعده به این داده که میزان زیادی دالر را برای معاملات نفت چاپ می‌نماید تا تقاضای دالر را برای دولت‌های وارد کنندۀ نفت جهت خرید نفت تکمیل کند؛ آن هم بدون پشتوانۀ طلا به گونه‌ای‌که از هر 100دالر امریکا تنها 5 سنت آن پشتوانۀ طلا دارد. هم‌چنان تحمیل موجودیت مقدار بسیاری از دالر به صورت احتیاطی در بانک‌ها؛ مخصوصاً در دولت‌های وارد کنندۀ نفت تا واردات نفت را در آینده پشتیبانی کرده و این توافقی بود که در سال 1974 م بعد از دیدار "هنری کسنجر" وزیر خارجه اسبق امریکا در دیدارش با ملک فیصل به حیث بزرگترین دولت‌ صادر کنندۀ نفت گرفته شد و در آن دیدار به توافق رسیدند که از آن به بعد سعودی قیمت نفت را به اساس دالر به فروش برساند. در سال 1975م سازمان "اوپک" تنها دالر امریکائی را من‌حیث پول خرید و فروش نفت قبول کردند.

بناءً لازم است که ارتباط اعتماد دالر از نفت جدا شده تا دالر سقوط کند و این عمل از طریق خرید و فروش نفت به طلا و نقره و دیگر پول‌ها بوده؛ نه این‌که انحصار خرید و فروش نفت تنها به دالر باشد؛ چنانچه لازم است که ثروت‌های نفتی ما حفظ شده؛ نه این‎که به خاطر مصالح امریکا علیه روسیه به جنگ بپردازیم. واقعاً بسیار دردناک است که امروزه سعودی نفت خود را به پول ناچیزی به اجانب می‌دهد و واقعاً بسیار شرم‌آور است که دولت‌های سازمان "اوپک" که در رأس این دولت‌ها سعودی و کویت قرار دارند، در خدمت "ترامپ" قرار داشته و بی‌شرمانه در کمال احمقی به خاطر مصلحت امریکا در جنگ اقتصادی نفت با روسیه داخل شوند.

سوال اینست که چی وقت این غارت تنظیم شدۀ سرمایه‌های ما پایان خواهد یافت؟ چی وقت این بازی‌های سیاسی و اقتصادی جان‌کاه از سر ما دور خواهد شد؟ شکی نیست که جواب این سوالات را بسیاری از ما می‌دانیم که هرگاه تصمیم و صلاحیت به دست فرزندان مخلص امت مسلمه در سایۀ دولت اسلامی بیفتد، در آن وقت این غارت‌گری‌ها، بازی‌های سیاسی و اقتصادی پایان خواهد یافت؛ دولتی‌که تصامیم سخت را متحمل شده و این دنباله‌روی مطلقه و ذلت‌بار را از زنده‌گی‌اش دور ساخته و همان عزت گذشته مان را باز می‌گرداند.

﴿قَدْ مَكَرَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَأَتَى اللَّهُ بُنْيَانَهُم مِّنَ الْقَوَاعِدِ فَخَرَّ عَلَيْهِمُ السَّقْفُ مِن فَوْقِهِمْ وَأَتَاهُمُ الْعَذَابُ مِنْ حَيْثُ لَا يَشْعُرُونَ* ثُمَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يُخْزِيهِمْ وَيَقُولُ أَيْنَ شُرَكَائِيَ الَّذِينَ كُنتُمْ تُشَاقُّونَ فِيهِمْ قَالَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ إِنَّ الْخِزْيَ الْيَوْمَ وَالسُّوءَ عَلَى الْكَافِرِين﴾

[نحل: 26]

ترجمه: کسانی‌که قبل از ایشان بودند (نیز) از این توطئه‌ها داشتند؛ ولی الله (سبحانه وتعالی) به سراغ شالوده (زندگی) آن‌ها رفت و آن را از اساس ویران کرد و سقف از بالا بر سرشان فرو ریخت و عذاب (الهی) از آن جایی‌که نمی‌دانستند، به سراغ‌شان آمد!

نویسنده: حامد عبدالعزیز

مترجم: مصطفی اسلام

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه