سه شنبه, ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
توافق امریکا و چین علیه ارزهای دیجیتالی
بسم الله الرحمن الرحيم

توافق امریکا و چین علیه ارزهای دیجیتالی

ارزهای دیجیتالی کدگذاری شده، در عین‌زمان از سوی امریکا و چین، با صدمات ناگهانی مواجه شده اند، چنان‌که در تاریخ 16/11/2021م، این ارزها در عرض 24 ساعت در حدود 250 ملیارد دالر خساره نموده و نزدیک به 3 ملیارد دالر ارزش بازار سهام آن‌ها کاهش یافته است.

این ارزها دیجیتالی ارزهای مجازی و الکترونیکی می‌باشند که به‌صورت گسترده از طریق انترنت دست به‌دست می‌شوند و توسط برخی از دولت‌ها و بسیاری از شرکت‌ها و افراد، از طریق شبکه‌های انترنتی، در تجارت مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهم‌ترین این ارز‌ها عبارت اند از: بیت‌کوین، اتریوم، کاردانو، سولانا، بایننس کوین، ریپل، پولکادات، دوج کوین، لایت کوین و چین‌لینک.

بیت‌کوین که مهم‌ترین این ارزها می‌باشد، در این آخرین بحران، با گذشت یک‌روز ده‌ها هزار دالر خساره نموده است. ارزهای دیگر نیز با درصدهای مختلف، البته کتمر از بیت‌کوین، خساره نموده اند.

دلیل این خسارات ناگهانی ارزهای دیجیتالی، اقدامات سخت‌گیرانه‌ی مقامات امریکایی و چینی می‌باشد، این مقامات در تاریخ 16/11/2021م تصامیم قاطعی اتخاذ نموده اند که موجب خسارات سنگینی برای این ارزها شده است، این تصامیم عبارت اند از:

1-       تصویب تصمیم جوبایدن از سوی کنگره‌ی امریکا با اکثریت آرای اعضاء از دموکرات‌ها و جمهوری خواهان، در ارتباط به‌پروژۀ زیرساختی برای تمویل جاده‌ها، پل‌ها، راه آهن، تأسیسات انرژی خورشیدی و توسعه‌ای بیشتر انترنت وغیره.

2-       وضع مالیات از سوی مقامات امریکایی، بر دارائی‌های دیجیتالی هریک از ارزهای کدگذاری شده با ارزش بیشتر از ده هزار دالر، که مبنی برآن صاحبان این ارزها مکلف اند در مجموع تخمین به 28 ملیارد دالر تحویل خزانه‌ی امریکا نمایند. چنان‌که جوبایدن گفت: «ما برای مدت‌طولانی در مورد داشتن برترین اقتصاد در جهان صحبت نمودیم، بالآخره امروز آن‌را به‌انجام رساندیم، و امریکا دوباره به‌حرکت در آمده است. به‌زودی زندگی‌تان به‌سمت بهتر شدن تغییر خواهد کرد.»

3-       استخراج عمدی ارزهای دیجیتالی توسط مقامات چینی(و محدویت‌های وضع شده بر استخراج ارز دیجیتالی)، که اقدامی معادل به لغو ارزهای دیجیتالی می‌باشد، مینگ‌وی سخن‌گوی کمسیون توسعه و اصلاحات ملی چین گفت: «تنظیم فعالیت‌های استخراج ارز دیجیتالی در بهبود ساختار صنعت ما، برای صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش انتشار گازهای گل خانه‌ای و تحقق اهداف مربوط به مسئله‌ی کنترول انتشار کاربن، قابل اهمیت می‌باشد.»

این‌که امریکا و چین همزمان یک‌سری اقداماتی را علیه ارزهای دیجیتالی روی دست می‌گیرند، اتفاقی و بیهوده نبوده، و توافق امریکا و چین در ارتباط به‌این قضیه با اختلاف منافع‌شان در ارتباط به‌قضایای دیگر در تعارض نمی‌باشد، چون رشد مستمر دارائی‌ها و مبانی ارزهای دیجیتالی به‌یک تهدید بزرگ برای اقتصادی فعلی تبدیل شده است و به‌زودی بالای رشد اقتصادی تأثیرات منفی می‌گذارد، در صدی بی‌کاری را افزایش می‌دهد، در استخدام نیروی‌کاری و تمویل مالی بی‌کاران، هزینه‌های سنگینی را روی دوش دولت می‌گذارد؛ چون هر اندازه بازار ارزهای دیجیتالی رونق پیداکند، به‌همان اندازه از رونق بازار کار واقعی کاسته می‌شود، که در نتیجه باعث ضعف و کاهش رشد اقتصادی و کندی پیشرفت و توسعه می‌شود. به‌همین دلیل منافع قدرت‌های اقتصادی اول و دوم جهان، برای تضعیف معاملات با ارزهای دیجیتالی دست به‌دست هم داده اند، امریکا از طریق وضع مالیات و راه‌اندازی‌ پروژه‌های زیربنایی و چین از طریق استخراج ارز دیجیتالی و (وضع محدویت‌های بر استخراج ارز دیجیتالی).

به‌نظر می‌رسد که این توافق بین این دو غول اقتصادی پس از اجلاس گلاس‌کو در اسکات‌لند، صورت گرفته است؛ تصمیم بر این شده که بلافاصله پس از پایان اجلاس، این تصامیم عملی شوند و طوری به‌نظر برسد که تصامیم اتخاذ شده در این اجلاس مربوط به‌حفظ محیط زیست و کاهش انتشار کاربن بوده است.

اما این درحالی می‌باشد که اسلام قضیه‌ی ارزهای دیجیتالی را خیلی پیش حل نموده است. شریعت اسلامی استفاده از ارزهای دیجیتالی را در معاملات حرام قرار داده است، چون این ارزها باشرایط ارزی‌که در اسلام بیان‌گردیده است، به‌دلایل ذیل در تعارض می‌باشند:

1-       این‌که پول در اسلام معیار سنجش ارزش تمام کالاها و خدمات بوده، بدل قیمت و اجرت قرار می‌گیرد، در حالی‌که ارزهای دیجیتالی فقط برای برخی از کالاها معیار محسوب می‌شود.

2-       پول در اسلام باید از سوی یک‌قدرت شناخته شده، مانند دولت و یا حکومتی صادر شود، در حالی‌که ارزهای دیجیتالی توسط آدرس‌های ناشناخته شده صادر شده و هیچ تضمینی در پشت آن قرار ندارد، گاهی منبع صدور آن‌ها افراد و گاهی شرکت‌ها می‌باشند. در این ارزها و در جریان نصب آن‌ها تقلب، کلاه‌برداری، قمار، پول شویی و جنایات سازمان یافته‌ای بسیاری صورت می‌گیرد.

3-       پول در اسلام در میان تمام مردم و همه اقشار رایج بوده و مانند ارزهای دیجیتالی به یک‌دسته از مردم اختصاص داده نشده است.

در نتیجه: این‌که ارزهای دیجیتالی غیر قابل اعتماد می‌باشند، چون این ارزها در واقعیت کالاهای مجهول می‌باشند که خرید و فروش آن‌ها به دلیل مجهول بودن آن‌ها جواز ندارد، "رسول‌الله صلی‌الله علیه وسلم در حدیثی به‌روایت مسلم از ابوهره رضی‌الله عنه، از بیع حصاة ( بیع بر اساس پرتاب سنگ‌ریزه) و بیع غرر( بیعی‌که در آن فریب باشد) نهی نموده اند"، این درحالی می‌باشد که خرید فروش ارزهای دیجیتالی بیع‌مجهول بوده و در آن فریب وجود دارد، مانند خرید و فروش ماهی در دریا و شیر در پستان، که چنین خرید و فروشی بیع باطل بوده و عواقب بسیار مخربی برای مردم و جامعه دارد.

نویسنده: استاد احمد الخطوانی

برگرفته شده از جریدۀ الرایه

مترجم: علی مطمئن

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه