جمعه, ۱۷ رجب ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۵/۰۱/۱۷م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
روسیه میان  مهار و استقلال و خطرات این درگیری بر جهان  (قسمت چهارم)
بسم الله الرحمن الرحيم

روسیه میان مهار و استقلال و خطرات این درگیری بر جهان (قسمت چهارم)

(ترجمه)

درگیری بین روسیه، چین و غرب به ریاست امریکا در دو سال اخیر 2022-2023م به اوج خود رسیده و مسیر خطرناکی را در پیش گرفت و به حد تهدید توسط سلاح ‌های‌هسته‌ای یا غیرمتعارف و به تخریب خطوط لوله‌های گازی میلیاردی و حمله به مراکز سرزمین هر دو متخاصم یعنی مسکو و کی‌یف رسیده و احتمال دارد که این درگیری توسعه یابد؛ تا برخی از کشورهای همسایه وابسته به پیمان ناتو و یا برخی از هم‌پیمانان روسیه وارد این درگیری شوند، یا ممکن است که این درگیری سبب ایجاد درگیری‌های دیگری در کشورهای وابسته در مجاورت روسیه شود که امریکا آن‌ها را شعله‌ور ساخته و دایره‌های فشار را برای تسلیم شدن روسیه گسترش می‌دهد. دامنه این درگیری گسترش یافته تا چین وارد خط تهدیدات و مبارزه با آن‌ها شده و نیروهای نظامی خود را در منطقه بحرچین جنوبی و شرقی و در محیط تایوان بسیج کند و پیمان‌های جدیدی که امریکا شکل داده است، مثل دو پیمان؛ اوکوس و کواد که شامل برخی از کشورهاست، معرفی گردد. هم‌چنین روسیه و چین تمرینات نظامی مشترک را در دریای چین آغاز کردند.

سرعت إقدامات در این درگیری ویران‌گر و درحال تحول، روز به روز در حال گسترش است، از جمله تحریک و تشویق تایوان توسط امریکا تا استقلال خود را کسب نموده و با روش‌های گیچ‌کننده بر چین تمرد و سرکشی نماید از جمله؛ افزایش تجهیزات نظامی و اقتصادی آن توسط امریکا و ارسال ناوهای غول‌پیکر هواپیمابر به محیط آن و انجام تمرینات نظامی مشترک با آن را می‌توان نام برد که این درگیری بر تمام جهان در حال سایه افگندن است.

بنابر این، چه خطراتی جهان را به طور عام و امریکا، اروپا، روسیه، چین و هم‌پیمانانش را به طور خاص تهدید می‌کند؟ در حقیقت، گرمای این درگیری ویران‌گر از جمله؛ درگیری موجود میان روسیه و غرب، بسیاری از مناطق جهان را سوختانده و شعله‌های آن در حال گسترش است. قبل از این‌که به بررسی برخی از خطرات این درگیری بپردازیم، لازم است که اندکی به بیان برخی از مقدمات مهم این مسأله بپردازیم:

هشدارهای برخی از سیاست‌مداران و روشنفکران بزرگ از نتائج این درگیری شدید و به ویژه مسألۀ عدم تعادل بین‌المللی از نگاه سیاسی و نظامی. از جمله این هشدارها، آن چیزی است که هنری کیسنجر، کارشناس سیاسی امریکائی، مشاور امنیت ملی و وزیرخارجه امریکا در طول سال‌ها آغاز نموده، به گونه‌ای که از این درگیری و نتائج آن بر موازنۀ بین‌المللی هشدار و به دفاع از سیاست خود در قبال روسیه و چین ادامه داده و آشکارا اعلام نموده است که باید تعاون و گفت‌وگو خود را با هر دو کشور قائم نگهداشته و سیاست محاصره و عزل شان را برطرف سازد. کیسنجر در سیاق صحبت‌های خود در مورد روسیه در جریان مجمع جهانی اقتصاد در شهر داووس سوئیس در تاریخ 16 جنوری 2023م به مسکو این فرصت را داد تا روزی به نظام بین المللی بپیوندد و گفت‌وگوی خود را با آن ادامه دهد. وی اظهار داشت: «باید از تشدید درگیری بین روسیه و غرب جلوگیری شود.» این اظهارات وی ناشی از درک و فهم وی نسبت به هدف قرار گرفتن روسیه در جنگ بوده و بیم آن می‌رود که اگر روسیه به عنوان یک دولت نابود گردد؛ بزودی جبهه گسترده‌ای از درگیری داخلی و مداخله خارجی باز گردد، آنهم در شرایطی‌که بیش از 15000 سلاح هسته‌ای در خاک روسیه موجود است. به خاطر همین دلائل، وی معتقد است که وضعیت سیاسی کنونی جهان مستلزم انعطاف نکسون است تا به کاهش درگیری و تنش بین امریکا و چین و هم‌چنین بین روسیه و بقیه اروپا کمک کند. کیسنجر از جوبایدن، رئیس‌جمهور امریکا خواست تا اجازه ندهد سیاست‌های داخلی بر سیاست‌های خارجی در قبال چین تأثیر بگذارد و تصریح کرد که جلوگیری از تسلط چین یا هر کشور دیگری امر مهمی است، اما این چیزی نیست که بتوان از طریق مقاومت‌های بی‌پایان به آن دست یافت، وی هشدار داد که تشدید تنش‌ها، فاجعه تهدیدآمیز جهانی را مشابه به جنگ جهانی اول ببار خواهد آورد.

روسیه مانند کشورهای دیگر نبوده، بلکه یک شبه‌قاره بزرگی به وسعت امریکای شمالی بوده و دارای مقادیر زیادی از سلاح‌های پیشرفته، پتانسیل انرژی، انواع کشاورزی و منابع طبیعی بوده که نابودی و یا پایان دادن به آن به عنوان یک کشور کار ساده‌ای نیست.

مسأله پیمان میان چین و روسیه که یک پیمان استراتژیک است به این معناست که فروپاشی روسیه مقدمه‌ای برای انقیاد و تسلیمی چین و تشدید حملات دیوانه‌وار امریکا در قبال چین مخصوصاً در اطراف و مرکز آن می‌باشد. بنابراین، چین اجازه فروپاشی روسیه را نمی‌دهد و سعی می‌کند با تمام امکانات سیاسی و اقتصادی از آن حمایت کند.

بر اساس تصریحات میدفیدیف، استقامت روسیه برای مدت طولانی؛ منجر به درگیری‌های فراوان جهانی خواهد شد. وی اظهار داشت که این درگیری تا دهه‌های آینده ادامه خواهد داشت.  دمیتری میدفیدیف، معاون شورای امنیت ملی روسیه، در مصاحبه‌ای با خبرنگاران در جریان سفر به ویتنام گفت: «درگیری اوکراین ممکن است برای مدت طولانی، چندین دهه ادامه یابد.» میدفیدیف با اظهارات‌ آتشین خود که اشاره به امکان حرکت به سوی استفاده از سلاح‌های هسته‌ای داشت، دوباره جنجال‌برانگیز شد. وی بدین باور است که ضرورت به نابودی کامل طبیعت نیروی نازی در کییف تنها بدیل مورد نیاز می‌باشد.  طولانی شدن جنگ باعث تشدید و تحولات بحران خواهد شد که امریکا برای تسریع در حل آن فشار خواهد آورد، زیرا طولانی شدن درگیری عواقب فاجعه‌باری برای غرب و به ویژه برای پیمان‌ها و اتحادهای اروپائی خواهد داشت. اینکه امریکا در پی کوتاه‌کردن مدت جنگ از طریق توسعه آن است؛ برایش نتائج فاجعه‌باری را در کشورهای جهان ببار خواهد آورد؛ زیرا ممکن است که کشورهای دیگر وارد میدان جنگ شده و از سلاح‌های غیر متعارف استفاده کنند.

امریکا از جنگ روسیه در اوکراین به عنوان بهانه‌ای برای کشورهای اروپائی استفاده کرد که روسیه می‌خواهد آن‌ها را نابود کرده و اشغال شان کند و این را بخاطر بقای پیمان نظامی و سیاسی ضد روسیه انجام داد. سیاست‌مداران روسیه بیش از یک بار به کشورهای اروپائی نسبت به عواقب دنبال‌روی کردن از امریکا هشدار داده اند. سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه اعلام کرد که اتحادیه اروپا متخاصم شده و روسیه را از دست داده است و مسکو در صورت لزوم با اروپا به شدت برخورد خواهد کرد. وی در گفت‌وگو با آرگومنتی فاتکی، چاپ روزنامه الشرق الاوسط در تاریخ 4 می 2023م. اظهار داشت: « اتحادیه اروپا، روسیه را از دست داده و این تقصیر خودش است، کشورهای عضو و رهبران اتحادیه اروپا؛ همان کسانی هستند که آشکارا اعلام می‌کنند که لازم است به قول خودشان یک شکست استراتژیک به روسیه وارد شود.» وی افزود که روسیه تصمیم‌اش مبنی بر چگونگی واکنش به حمایت تسلیحاتی اروپا از نظام جنایت‌کار کییف و ارسال مشاوران نظامی به آنجا را اتخاذ نموده است.

کاری که امریکا در زمینه اقدامات و پیمان‌ها علیه چین انجام می‌دهد و تایوان را به شورش علیه چین تشویق می‌کند، یک نوع سیاستی است که می‌خواهد چین را به هدف عقب‌نشینی در محیط‌اش محاصره کرده و آن را برای جنگ در منطقه تایوان کشانده و سپس جهان را علیه آن برانگیزد، مانند کاری که با روسیه کرد. هشدارهای امریکا به چین با تهدید به مقاومت نظامی در صورتی‌که اوضاع توسعه یابد و چین تایوان را اشغال کند و آن را با نیروی نظامی خود ضمیمه کند، به اوج خود رسیده است. بایدن، رئیس‌جمهور چین به تاریخ 23 می 2023م به چین هشدار داده و گفت: «امریکا در صورت حمله چین به تایوان، پاسخ نظامی خواهد دا و پکن در این زمینه، متهم به بازی به آتش است.»

خطرات این درگیری، عواقب فاجعه‌باری برای جهان خواهد داشت. این خطرناک‌ترین درگیری از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون است و این درگیری میان اوکراین و روسیه نیست، بلکه میان دو قدرت بزرگ یعنی امریکا که همرای خود ناتو و در حدود 50 کشور جهان را داشته و بین روسیه و چین که هر یک با خود نظام‌های هم‌پیمان همجوار خود را به همراه دارند، می‌باشد. بر اساس گفته کیسنجر، حال و هوای جهان امروز شبیه حال و هوای قبل از جنگ جهانی اول است. ادامه دارد...

نویسنده: حمد طبیب

برگرفته از شماره 452 جریده الرایه

مترجم: محمد مزمل

 

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه