- مطابق
اشتراک در اردوی دولتهای سرزمینهای اسلامی
(ترجمه)
پرسش
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته!
شیخ بزرگوار! بنده پرسشی دارم مبنی بر اینکه آیا کار کردن و اشتراک در اردو یا لشکر دولتهایی که در حال حاضر در سرزمینهای اسلامی هستند، جایز است؟ حال آنکه حدیث رسول الله صلی الله علیه وسلم اشتراک در لشکرهای حکام ظالم را منع نموده است. و دیگر اینکه جنگ کردن همراه حکام ظالم و طلب نصره از ایشان جایز است یا خیر؟
پاسخ
وعلیکم السلام و رحمة الله وبرکاته!
از ابوسعید خدری و ابوهریره رضی الله عنهما روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود:
«لَيَأْتِيَنَّ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ يَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ سُفَهَاءُ يُقَدِّمُونَ شِرَارَ النَّاسِ وَيَظْهَرُونَ بِخِيَارِهِمْ وَيُؤَخِّرُونَ الصَّلاةَ عَنْ مَوَاقِيتِهَا، فَمَنْ أَدْرَكَ ذَالِكَ مِنْكُمْ فَلا يَكُونَنَّ عَرِيفًا وَلا شُرْطِيًّا وَلا جَابِيًا وَلا خَازِنًا»
(رواه أبويعلى و رجاله رجال الصحيح خلا عبدالرحمن بن مسعود وهو ثقة)
ترجمه: زمانی بالای مردم خواهد رسید که امیران(حاکمان) شان مردمان بیعقل و پیشوایان و مقتدای شان بدترین مردم میباشند و مردم به اختیار آنها اظهار نظر میکنند و نماز را از وقتش تأخیر مینمایند، پس اگر کسی از شما این زمانه را دریابد، باید وکیل، عسکر یا سرباز، جمع کننده مال و نگهبان(معتمد) ایشان نباشید.
در روایت دیگر کنزالعمال از ابوهریره رضی الله عنه چنین آمده است:
«...فَمَنْ أَدْرَكَهُمْ فَلا يَكُوْنَنَّ لَهُمْ عَرِيفًا وَلا جَابِيًا وَلا خَازِنًا وَلا شُرْطِيًّا»
ترجمه: پس اگر کسی از شما این زمانه را دریابد، قطعاً وکیل، جمع کننده مال، نگاهبان(معتمد) و عسکر یا سرباز ایشان نباشید.
برای شخص تحقیق کننده پیرامون این موضوع مسایل ذیل واضح میگردد:
۱ـ در حدیث ابویعلی رسول الله صلی الله علیه وسلم از این چهار امر زیر حُکمِ حُکَام ظالم بیعقل، به صورت مطلق منع نموده است. در روایت کنزالعمال نیز از این چهار چیز به طور خاص منع میفرماید؛ چنانچه در حدیث لفظ(لهم) ذکر گردیده و لام در اینجا برای تخصیص است، پس نهی(منع) مرتبط به حراست خاص برای این امراء و جمع و خزانه نمودن مال برای ایشان است.
در این دو حدیث حمل مطلق بالایی کسانی مقید میگردد؛ يعنی نهی به صورت مطلق، از وکیل، جمع کننده مال و نگهبان(معتمد) در دولتهایی که به اسلام حکم نمیکنند نیست؛ بلکه نهی از این چهار امور برای آن کسانیکه همراه این حکام کار میکنند و افراد مخصوص(با دیگاردهای) شان میباشند.
۲ـ کسانیکه به حُکم زمامداران ظالم و بیعقل راضی شوند، گنهکار میشوند، چه این وظیفه در اردو باشد یا در غیر اردو؛ زیرا تلاش نکردن برای تغییر زمامدارانی که نظام اسلام را تطبیق نمیکنند و انکار نکردن از اعمال آنها و راضی بودن از ایشان، همهای اینها نزد الله سبحانه وتعالی گناه بزرگ است. چنانچه رسول الله صلی الله علیه وسلم میفرماید:
«سَتَكُونُ أُمَرَاءُ فَتَعْرِفُونَ وَتُنْكِرُونَ، فَمَنْ كَرِهَ فَقَدْ بَرِئَ، وَمَنْ أَنْكَرَ فَقَدْ سَلِمَ، وَلَكِنْ مَنْ رَضِيَ وَتَابَعَ.»
(رواه مسلم)
ترجمه: زود است که شما حاکمانی داشته باشید که آنها را میشناسید و ناپسند میدانید، پس کسیکه آنها را بد دانست، نجات یافت و کسیکه ناراض بود، سالم ماند. بدا به حال کسیکه راضی شد و از وی پیروی نمود.
۳ـ طلب نصره از کسانی صورت میگیرد که آنها اهل قوت باشند، فرق نمیکند که در نگهبانی زمامداران ظالم باشند یا نباشند؛ زیرا هدف تغییر همان حاکمان ظالم و بیعقل است که نظام اسلام را تطبیق نمیکنند، و این طلب نصره از ایشان جایز است؛ لیکن بعد از بیان واقعیتِ نظام فاسدی که در آن کار میکنند؛ چون اصلاً واجب تغییر همان نظام فاسد است، هرگاه قناعت شان حاصل شد و به خاطر الله سبحانه وتعالی و رسولش صلی الله علیه وسلم این امر را اجابت کردند، بدون شک این عمل شان کار بزرگی است، اگر در چنین موقفی که دارند آن را در راه تعجیل به تطبیق نظام اسلام(اقامه دولت خلافت) استعمال نمایند، نزد الله سبحانه وتعالی پاداش بزرگی را به دست آوردهاند.
بنابر اینکه، پیامبر صلی الله علیه وسلم نزد قبایل مختلف کفار میرفت و ایشان را به اسلام دعوت میکرد تا اینکه جهت اقامه حکم بماأنزل الله طلب نصرتش را قبول کنند. همچنین حُکم کسانیکه در اردوهای ظالمین کار میکنند، در صورتیکه به حق اجابت نمایند و حکم شرع را در رابطه به انکار از ظالمین و تغییر دادن ایشان فهمیدند و در حال آماده باش قرار گیرند؛ پس در این حالت طلب نصرت از آنها جایز است.
۴ـ بلی، جنگ در کنار حکام ظالم در صورتیکه جنگ با کفار بوده نه همراه مسلمانان، جایز میباشد؛ زیرا جهاد در همه حالات تحت حاکمیت حاکم مسلمان بالای مسلمانان فرض میباشد، در این صورت فرق نمیکند که حاکم مسلمان نیکوکار باشد یا بدکار، این هم زمانی درست است که جنگ علیه کفار باشد؛ زیرا آیات جهاد به طور مطلق آمده است نه مقید. چنانچه الله سبحانه وتعالی فرموده است:
﴿وَمَا لَكُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ﴾
[نساء : ۷۵]
ترجمه: شما را چه شده است که در راه الله جهاد نمیکنید.
﴿الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ﴾
[نساء : ۷۶]
ترجمه: مؤمنانی هستند که در راه الله جهاد میکنند.
﴿فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا﴾
[نساء : ۷۴]
ترجمه: بايد در راه الله كسانی جنگ كنند كه زندهگی دنيا را به آخرت میفروشند.
آیات بسیاری است که ظالم بودن یا غیر ظالم بودن حاکم را شرط نگردانیده، البته تا وقتیکه جهاد برضد کفار بوده باشد. چنانچه از احادیث پیامبر صلی الله علیه وسلم نیز واضح میشود که ظالم بودن حاکم، جهاد را همراه وی بر ضد کفار منع نمینماید، یعنی جهاد همراه با حاکم ظالم بر ضد کفار جواز دارد. از انس رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود:
«وَالْجِهَادُ مَاضٍ مُنْذُ أن بَعَثَنِى اللَّهُ إِلَى أَنْ يُقَاتِلَ آخَرُ أُمَّتِى الدَّجَّالَ، لاَ يُبْطِلُهُ جَوْرُ جَائِرٍ وَلاَ عَدْلُ عَادِلٍ»
(سنن الكبرى بيهقی ۹/۲۶۳)
ترجمه: جهاد از زمانیکه الله مرا مبعوث گردانیده تا وقتیکه آخرین امتم، دجال را به قتل میرسانند، ادامه دارد. بدانید که هیچ ظلم ظالم و عدل عادل جهاد را باطل کرده نمیتواند.
برادر شما عطاء بن خلیل ابو رشته