- مطابق
حکم مشارکت در نظارت از انتخابات دموکراسی
(ترجمه)
به جواب هاشم بنی بکر
پرسش
السلام علیکم ورحمت الله وبرکاته!
میخواهم در خصوص حکم مشارکت در نظارت از انتخابات پارلمانی از شما سوال کنم، به امید اینکه با دلائل این جواب را واضح نمائید، الله سبحانه وتعالی در عمر شما برکت دهد.
توضیح سوال: ماهیت کار ارتباط به شمارش و تنظیم امور انتخابات نداشته، بلکه ماهیت کار به آگاهی و آمارگیری انتخابات دارد.
پاسخ
وعلیکم السلام و رحمت الله و برکاته!
شما میدانید، انتخابات پارلمانیکه در این زمان منعقد میشود، شرعاً ناجائز است، زیرا این انتخابات مطابق به نظامهای حاکم است؛ قطع نظر از اینکه انتخابات ریاست جمهوری باشد و یا پارلمانی و این انتخابات مشروعیت دادن دولتی است که به حکم شریعت حکم نمیکند. لذا مشارکت در این انتخابات یا همکاری برای برگذاری این انتخابات و یا فراخواندن به سوی این انتخابات و یا تشویق کردن به سوی آن و یا تأئید کردن آن جائز نیست.
اگر کار شما ارتباطی به مشارکت، برگذاری، تشویق کردن و تائید کردن این انتخابات نداشته باشد و طوریکه در سوالتان ذکر شده است، تنها حساب آراء باشد، پس من فکر نمیکنم که داخل حرام شود؛ اما سوال این است که آیا ممکن است، این کار آمارگیری به یکی از این امور چهارگانه ارتباط نگیرد؟ اگر شما بتوانید این مسئله را ضمانت کنید، پس در این صورت شامل حرام نمیشود، اما ترک این کار بهتر است تا حامیان این نظامها این مسئله را برای قبولاندن کارمندان از کارهای انتخاباتی استفاده نکنند. اصحاب رسول الله صلی الله علیه وسلم از ترس اینکه مبادا به حرام نزدیک شوند، از بسیاری مباحات دوری میکردند. از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت شده است که ایشان فرمودند:
«لَا يَبْلُغُ العَبْدُ أَنْ يَكُونَ مِنَ المُتَّقِينَ حَتَّى يَدَعَ مَا لَا بَأْسَ بِهِ حَذَراً لِمَا بِهِ البَأْسُ»
ترجمه: بنده مؤمن از جملهی متقین به حساب نمیآید؛ مگر اینکه آنچه را که مشکلی ندارد، از ترس اینکه مبادا به داخل چیزی شود که مشکل دارد، ترک کند.
این حدیث را ترمذی تخریج نموده و گفته است که این حدیث حسن است.
این رأی و نظر من در خصوص این مسئله است و الله سبحانه وتعالی از همه عالمتر و با حکمتتر است.
برادرتان عطاء ابن خلیل ابوالرشته
مترجم: مصطفی اسلام